Читај ми!

Све већа претња од временских непогода

Снажни облаци су средином маја Србији донели незапамћене падавине. Климатолози упозоравају да ће такве временске прилике бити све чешће. Наредни летњи месеци донеће, међутим, нешто стабилније време.

Мајски циклон, развијен по свим висинама на необичној кружној путањи изнад Србије, променио је све до сада важеће метеоролошке и хидролошке шаблоне.

Реке су за скоро два метра надмашиле водомерне летве баждарене за највише водостаје. Вода се повлачи, а искуство упозорава.

"У целом сливу Саве очекују се у будућности поплаве мањих и већих размера. Зато је важно да јачамо сарадњу између држава, размену података, унапредимо мерења", каже Јасна Плавшић са Грађевинског факултета у Београду.

У Хидрометеоролошком заводу кажу да се праве прогнозе за одређене хидролошке станице.

"У блиској будућности моћи ћемо да дамо прогнозу водостаја на целом току чак и мањих река", објашњава хидролог Марија Ивковић.

Процене су да се на поплављеном пољопривредном подручју, са кога се вода повукла, већ сада може пресејати 16.000 хектара. Тај посао требало би обавити у наредних недељу дана.

"Препорука је да се консултује ХМЗ и да се ураде специјалне прогнозе како би се селектовало најбоље семе за бољи род у овом скраћеном периоду вегетације", истиче Ана Вуковић са Пољопривредног факултета у Београду.

И лекари подсећају да су извучене поуке из претходних догађаја. Време, здравље и поступање у екстремним временским приликама биће све више у жижи интересовања и метеоролога и здравствених радника.

"Уследиће практична едукација и људи и центра за ванредне ситуације али и волонтера, чланова Црвеног крста, јер су они бројни и видели смо колико су протеклих седмица помагали", каже Бранислава Матић из Института "Батут".

Наредни летњи месеци донеће нешто стабилније време. Сезонска прогноза говори да нас очекује просечно топло лето и да се неће поновити врућине из 2013. године. Прогнозирано је до 40 тропских дана на подручју Србије, док ће у Београду бити двадесетак тропских ноћи.

У планинским пределима биће услова за јаче поподневне пљускове који могу донети обилније падавине, али добра вест је да се након два месеца успоставило поље високог ваздушног пристиска изнад Србије, па се све до четвртка очекује топло време.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи