Читај ми!

Сетва хибрида до краја јуна

Агрономи предлажу да се на просушеним њивама што пре посеју хибриди кукуруза кратке вегетације и то најкасније до 10. јуна. Процењено је да ће нова сетва коштати око 25.000 динара по хектару. Осим што сетва неће бити јефтина, у поплављеним местима нема ни довољно хибридних семена у апотекама.

Вода се повлачи са њива, ливада, из воћњака. У Министарству пољопривреде најављују да је, према досадашњим подацима, пресејавање могуће на 15 до 16 хиљада хектара.

Од свих усева за сетву, најчешће спомињани је кукуруз који би до јесени могао да да и седам тона сувог зрна по хектару. Невоља је, кажу земљорадници, што у пољопривредним апотекама у местима где је бујица однела летину, нема довољно семена тих хибрида.

Агрономи предлажу да се на просушеним њивама што пре посеју хибриди кукуруза кратке вегетације и то најкасније до десетог јуна.

"На површинама где се вода још није повукла, или ће се повући у неком наредном периоду, требало би за сетву користити још раније хибриде кукуруза из ФАО групе зрења 200 и 100", каже Жељко Каитовић са Института за кукуруз Земун Поље.

Сетва тих хибрида може да се обави до краја месеца, па и почетком јула. Ипак, није једноставно засејати њиве са којих је водена бујица однела усеве.

"Тамо где се пресејава може се користити директна сетва. На сваки други џак азотног ђубрива додати џак хидратисаног креча. Зато ћемо тако извршити делимичну дезинфекцију земљишта", каже агроном Лука Радоје.

Земљорадници немају ни довољно пара да сами купе све неопходно за нову сетву. На пример, пресејавање ораница кукурузом није нимало јефтино.

"За гориво је потребно 5.000 динара. Потребно је 7.000, 8.000 динара за минерално ђубриво, азотно око две и по хиљаде. За заштитна средства непосредно после сетве, а пре ницања, и 10.000 до 20.000 динара за семе. Укупни трошкови не би прешли 25.000 динара по хектару", каже Петар Мунћан, професор на Пољопривредном факултету у Земуну.

Иначе, у пољопривредним апотекама у пострадалим подручјима тешко може да се нађе семенски кукуруз краће вегетације којим је једино могуће засејати њиве после поплава.

У Министарству пољопривреде тврде да је од донатора прикупљено семена кукуруза за сетву 11.000 хектара и семена соје за сетву око 2.000 хектара. Расподела семена земљорадницима у угроженим подручјима почеће наредних дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару