Читај ми!

Ускоро јединствена листа чекања

Према сада расположивим подацима, у Србији на неку операцију, преглед или дијагностичку процедуру чека око 70.000 грађана. Најкасније за две недеље, координатори у здравственим установама требало би да дају предлог решења како смањити листе чекања, најавио је министар здравља.

У Институту за ортопедске болести и хирургију Бањица кажу да, када би сада стопирали пријем пацијената на листу, посла би било за наредне три године.

Слично је и на Очној клиници Клиничког центра Србије. Иако раде пуним капацитетом, поручују да на једног оперисаног пацијента дође троје нових.

Директор Очне клинике КЦС проф. др Миленко Стојковић упозорава да мања места у Србији немају довољан број хирурга како би се на одговарајући начин смањивала листе чекања.

"Србија има 22 одељења очних болница у регионалним центрима, 17 има опрему за операцију катаракте, а седам до 10 ради или добар или умерено подношљив број операција. Сви остали миноран или не раде операције", наводи Стојковић.

Директор Института "Бањица" проф. Слободан Славковић наводи да би могли да раде и више, да су услови бољи.

"Ми смо радили и преподне и поподне, али смо обуставили рад пре два дана јер нема довољно анестезиолога. Отишао је у иностраство, један у пензију, један болестан, а на тржишту буквално нема ни једног", подвлачи Славковић.

До застоја долази и због проблема у реализацији тендера и често неоснованих жалби произвођача и добављача.

Због недостатка материјала се на пример у Институту Бањица уградња вештачког колена није радила четири месеца, на листи је 4.000 пацијената који ће на интервенцију чекати и до две године.

Како би се коначно решавао један од највећих проблема српског здравства, али и обезбедило да све здравствене установе раде по истим критеријумима, формиран је, и данас представљен тим координатора.

Предлагаће које лекове треба ставити на листу, који су кадрови дефицитарни а специјализације неопходне, али и како побољшати законе и како скратити листу чекања.

"Једноставно то су људи из базе, који су сваки дан са пацијентима, најбоље знају шта недостаје, шта може брже. Први пут ћемо имати једну јединствену листу чекања за целу Србију, а онда ћете имати и предлог струке како то да се реши. Надам се најкасније за две недеље када они сагледају капацитете, која су решења да се то уради", објашњава министар здравља Златибор Лончар.

Координатори су: Бошко Ђукановић, Радан Џодић, Зоран Кривокапић, Маријан Новаковић, Владимир Костић, Зоран Радојичић, Драгана Јовановић, Дана Грујичић, Драган Мицић, Иво Пауновић и Предраг Сабљак.

Ускоро добијамо и координаторе за офталмологију, ортопедију, општу праксу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару