Читај ми!

Експерти УН: Полаве доносе здравствене ризике

Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано предала је Влади Србије извештај тима међународних експерата у којем се упозорава на здравствене ризике после поплава.

Експерти УН у извештају упозоравају на здравствене ризике услед воде која се повлачи, на потенцијалне ризике по животну средину као и на штету која је начињена пољопривреди, саопштио је Тим УН у Србији, преноси Танјуг.

"Биће нам драго да сарађујемо са Владом Србије, Европском унијом и Светском банком, са којом ћемо радити детаљнију процену дугорочних потреба у Србији, што ће бити урађено у оквиру пројекта спровођења процене потреба у периоду након катастрофе, тзв. ПДНА", казала је Војачкова Солорано.

Међународни ескпертски тим УН (УНДАЦ) указује да је, након недавних поплава, неопходно рашчишћавање, свеобухватна реконструкција и обнова поплављених подручја.

Међу главним закључцима изнетим у извештају, експерти упозоравају на здравствене проблеме због воде која се споро повлачи и запушене канализације.

Канализацијски и септички отпад се излио из система и потенцијално угрожава градско водоснабдевање, а коришћење отворених извора воде додатно повећава ризик од ширења болести преносивих водом, закључили су међународни експерти.

У извештају се наводи и да остаци рушевина, отпад, стајаћа вода и структурне штете на институцијама, здравственим објектима и кућама представљају опасност за повратнике и екипе које се баве рашчишћавањем.

Извештај је препознао могуће кризне тачке у домену животне средине, које ће захтевати даље процене и праћење.

У посебним проценама животне средине, спроведеним на пет различитих локација, идентификоване су следећа подручја која могу бити извор нових опасности: у фабрици Прва Искра - Барич експерти су утврдили да су пластични контејнери у којима је смештен уништени материјал, у лошем стању и налазе се у неадекватним складишним условима.

Пољопривреда је доживела озбиљна оштећења, наводи се у извештају уз констатацију да су мањи земљорадници изгубили овогодишње усеве и биће им потребна подршка у виду набавке семена, ђубрива и механизације за следећу годину.

Да би се обезбедила потпуна исправност и безбедност хране, неопходно је утврдити загађеност тла пре него што се пољопривредно земљиште поново користи, упозоравају међународни експерти.

Стручњаци УН у извештају указују и да је неопходно додатно пратити постојећа клизишта, а посебна пажња мора бити усмерена на будућа, потенцијална нова клизишта која могу угрозити животе даљим урушавањем кућа.

Становништво из угрожених подручја је изложено стресу и неопходно је пратити услове у којима су смештени у прихватним центрима, закључује се у извештају.

Извештај садржи преглед стања од 18. до 31. маја, у периоду у којем је вршена процена терена, али експерти упозоравају да је неопходно да се настави са даљом проценом стамбених објеката и инфраструктуре кад се вода потпуно повуче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару