Читај ми!

Обреновац, завршне припреме за повратак

Велики део Обреновца требало би да буде спреман да прими евакуисане грађане до петка увече. У чишћењу општине помаже војска. Основни суд у Обреновцу почиње са радом у понедељак.

Борба с последицама поплава наставља се и данас. Министар одбране Братислав Гашић, којег је влада именовала за координатора активности у Обреновцу, најавио је потпуни повратак Обреновчана до краја недеље.

Ситуација на терену је нешто боља него претходних дана, град је пун људи, сви нешто раде, чисти се, износе се ствари из куће и радњи, а грађанима у том послу од синоћ помаже 1.000 војника који раде са тешком механизацијом, јавља извештач РТС-а.

Министар одбране Братислав Гашић, у пратњи генерал-потпуковника Александра Живковића, обишао је данас јединице Војске Србије које су од ноћас ангажоване на санацији штете у Обреновцу.

Гашић је рекао да је у Обреновцу ангажовано више од 1.000 припадника Војске и 50 камиона на рашчишћавању и деконтаминацији објеката и јавних површина заједно са камионима и машинама јавно-комуналних предузећа општине и Града Београда.

Министар војске је изјавио за РТС да су ноћас из многих градова Србије стигли камиони за чишћење фекалних канализација, односно 11 цистерни и поновио да се нада да ће у петак увече бити стабилна ситуација за повратак грађана у домове.

Гашић је рекао да су стигли камиони из Ниша, Зајечара, Лесковца и Крушевца.

У овом тренутку је ангажовано више од 100 камиона Војске Србије и "Коридора Србије" и 75 машина свих јавних комуналних предузећа града Београда.

Градоначелник Обреновца Мирослав Чучковић је упутио молбу грађанима да избаце кабасто смеће како би машине то могле да однесу.

"Са друге стране, људи који су стари и немоћни могу да се обрате припадницима војске и  комуналне службе како би се њихив намештај изнео и како бисмо у петак после подне имали ситуацију која је у потпуности нормализована, што се тиче одношења кабастог смећа", рекао је Чучковић.

Апел свих тимова који су на терену у Обреновцу је да се сви радно способни мушкарци пријаве као волонтери да помажу грађанима који не могу сами да избаце намештај из својих станова.

Такође, оно што већину Обреновчана, који нису код својих домова, интересује је када ће бити готова касарна и хотел Обреновац где би сви они који су до сада  у Београду у прихватним центрима могли да дођу и буду корак ближе савојим кућама. Надлеђжни обећавају да ће и то бити спремно колико данас, најкасније сутра.

Овде се непрестално ради и на отклањању воде која се излила из канализација у неколико обреновачких насеља.  

Успостављене су и две лаке болнице које су ту за сваки случај уколико дом здравља у Обреновцу не буде могао да пружи потребну помоћ грађанима.  

Суд у Обреновцу почиње са радом у понедељак

Министар правде Никола Селаковић рекао је би Основни суд у Обреновцу и надлежно тужилаштво, као и Прекршајни суд могли да почну са радом у понедељак, пошто од сутра креће акција чишћења и сређивања поплављених просторија.

Након обиласка зграде у којој су смештени Основни суд, Основно јавно тужилаштво и Прекршајни суду у Обреновцу, Селаковић је рекао Танјугу да су се под водом нашли читав сутеренски простор у ком се налазила архива правосдуних органа, гаража, техничке просторије као и ресторан и да у овом тренутнку те просторије и даље нису оспособљене за функционисање.

Он је истакао да ће активности на чишћењу почети сутра најпре дезинфекцијом читавог простора коју ће обавити припадници Војске Србије.

У акцију сређивања просторија које су погођене поплавом учествоваће и запослени из Основног суда и тужилаштва, као и Прекршајног суда организовани од стране старешина својих органа - председнице суда, основног тужиоца и председника Прекршајног суда, рекао је Селаковић.

"По динамици радова може се очекивати да зграда у потпуности буде оспособљена за коришћење од понедељка следеће недеље", истакао је министар.

У Обреновцу је формиран и прес-центар, који је задужен за комуникацију са медијима, пружање информација и лакшу координацију активности на терену, у којем дежура тим Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, саопштило је Министарство одбране. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару