Читај ми!

Железничка станица Београд у блокади

Железнички саобраћај у станици Београд блокиран је од јутрос, јер је група од 40 радника предузећа "Нега кола и ДДД", у оквиру својих социјалних протеста, блокирала колосеке, саопштиле су "Железнице Србије".

Блокада, која још траје, почела је у 8.50, без најаве, због чега је онемогућено да возови стижу и крећу са станице у Београду наводи се у саопштењу.

Због блокаде пруге у железничкој станици Београд из главног града нису кренули међународни возови за Бар и за Цирих у док је саобраћај локалних путничких возова организован тако да путовање завршавају у станицама Нови Београд и Топчидер или из њих крећу на пут, преноси Бета.

"Железнице Србије" наводе да су разговори о окончању блокаде колосека у току, али се истовремено разматра и начин на који ће функционисати међународни железнички саобраћај уколико блокада буде настављена.

Државно предузеће "Нега кола и ДДД" не послује у саставу "Железница Србије", али за потребе српских железница у највећој мери обавља чишћење и прање путничких вагона.

У саопштењу се прецизира да су радници Неге кола незадовољни што нису примили априлску зараду, иако су у претходном периоду обављали послове за "Железнице Србије".

Како је саопштено, "Железницама Србије" су у оквиру мера штедње и рационализације трошкова планским документима, смањена средства за те намене у 2014. години и прилагођена потребама и реалним могућностима компаније, што није довољно за исплату зарада запосленима у предузећу "Нега кола и ДДД".

У "Железницама Србије" истичу да више од 50 одсто радника тог предузећа чини административно и руководеће особље које је примљено у претходном периоду, иако то није било потребно Железници нити у складу са потребама послова које то предузеће обавља за "Железнице Србије".

Пословодство Железница Србије у овом тренутку настоји да изнађе решења у складу са својим материјалним могућностима и планским документима, која ће омогућити функционисање предузећа Нега кола и ДДД, а самим тим и исплату зарада запосленима и у наредном периоду.

Наглашено је да "Железнице Србије" свакога месеца за потребе зависних предузећа, које су основали држава Србија или саме железнице, издвајају просечно око 130 до 140 милиона динара, што је далеко изнад реалних потреба и могућности компаније.

У току су хитне активности на изналажењу стратешког решења за сва зависна предузећа железнице, која ће бити усаглашена са њеним потребама.

Коначно решење, у сарадњи са Владом Србије, биће донето током ове године, у оквиру целокупног реструктурирања Железница Србије.

"Железнице Србије" упозоравају да је неприхватљиво блокирање железничких пруга и прекид саобраћаја у оквиру било каквих протеста, јер се на тај начин угрожава безбедност саобраћаја, а Железници и држави наносе велики губици и ненадокнадива штета, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару