Читај ми!

"Србоекспорт" чека помоћ

Једна од највећих шпедиција у Србији претрпела је у поплавама штету која се мери милионима евра. Око 1.000 радника чекаће месецима повратак на посао, а оштећено је 200 возила.

Сваки од 70 поплављених камиона с приколицом "Мерцедес Актрос" плаћен је више од 150.000 евра. Како се ширио посао куповани су нови камиони, а превоз је ишао за Европске луке, Русију, Азију. Аутобуси ове фирме одржавали су и линију Београд-Обреновац.

Већи део извоза "Ју Ес Стила" возили су Басовим камионима, а највећи део руског извоза такође иде преко "Србоекспорта" из Обреновца.

Страни партнери разумеју ситуацију, али већ траже замене које могу да обаве посао, а поставља се питање да ли ће повући банкарске гаранције које су претходиле покретању посла.

Лизинг куће, банкари, сви они који су обезбеђивали ликвидност једне овако велике компаније, такође ће у овој ситуацији покушати да наплате своја потраживања.

Мирослав Николић из "Србоекспорта" каже да из те фирме чекају шта држава може да уради.

"Општина као локлана самопуправа најмање може. Ми, ипак, највише очекујемо од републичке Владе. Нама су потребни тренутно финансијски репрограми и финансијско растерећење да би могли да се посветимо раду", рекао је Николић.

Велики број запослених у "Србоекспорту", мада су и сами претрпели штету, јавио се већ на посао: они желе да помогну у обнављању фирме која је, верују, њихова будућност.

Николић се нада да их држава неће оставити на цедилу.

"Иза мене стоји 100 радних места. У ових 70 камиона радило је 70 возача. Ту је и резервно и административно особље. Надам се да се ово неће брзо заборавити, јер ми сами из овога не можемо да изађемо", каже Николић.

У "Србоекспорту" кажу да се захваљују свима који желе да помогну нарочито превозницима који су први притекли у помоћ.

Новчана помоћ или наплата осигурања не значи аутоматски и запошљавање људи, кажу у овој фирми.

Зато је што хитније потребно да банке и лизнг куће реагују да би се набавили нови камиони и приколице, упослио "Србоекспорт", али и 1.000 Обреновчана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару