Читај ми!

Лончар: Нема епидемије али је потребан опрез

Епидемије у Обреновцу нема, али је најбитније да се успоставе све структуре и да проради канализација, рекао је министар здравља Златибор Лончар и истакао да смо у опасности да се јави епидемија докле год то не завршимо.

Лончар је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да свако опуштање може прескупо да нас кошта и истаако да је потребно да свако уради свој део посла.

"Најозбиљније молим све грађане и оне који учествују у овом процесу да га заврше до краја да не бисмо имали проблем", рекао је Лончар.

Истакао је да се упркос свему ради на превентиви и подсетио да смо прошле године имали више од 30 жртава вируса Западног Нила без поплава.

"Морамо бити спремни. Позвали смо стручњаке из Лондона, припремили смо карантин, спремили лекове, у комуникацији смо људима из света који су имали слична искуства, све радимо да до тога не дође, да будемо спремни за то", истакао је министар.

Говорећи о запрашивању комараца, министар је рекао да су се Србија, Бих и Хрватска удружили пред Светском здравственом организацијом која жели да нам помогне.

Објаснио је да је тај потез направљен да би се истим материјалом прскали комарци на све три територије. Рекао је да ако се не удружимо и ако, на пример, две стране одраде феноменално посао а једна не одради, онда ће нам са те стране све доћи. Како је истакао, граница не може да заустави комарце.

Објаснио је и да се за сада прскало са земље, јер морају да се створе временски услови за запрашивање из ваздуха да би се постигао одговарајући ефекат.

Лончар је рекао да нам време тренутно не иде на руку али да је све спремно за запрашивање из ваздуха када се временски услови створе

Министар је рекао и да се већина здравствених установа враћа у свој систем рада онолико колико је то могуће. Похвалио је све људе који су радили на терену током поплава.

Коментаришући случај привођења гинеколога у Пироту, Лончар је истакао да је то срамота за све у здравству и за те лекаре.

"Мислим да је крајње поштено да они који мисле да су превазишли државни сектор, да оду у приватни сектор, да зараде колико год мисле да вреде и да се изборе. Није коректно да користите државене ресурсе а да добит буде ваша", рекао је Лончар.

Најавио је да ће наредне недеље Министарство здравља формирати тим стручњака који ће покривати целу Србију како би обезбедили да се сви послови из једне области, попут неурологије или онкологије, раде на исти начин у свим здравственим установама.

"Њихов задатак ће бити да координишу рад здравствених установа тако да се сви задаци из једне области, свуда раде по истом принципу. Биће увезани на Републички фонд за здравствено осигурање, водиће рачуна о томе који су лекови приоритетни. Све је то један од предуслова за укидање листе чекања, јер морамо имати преглед ко је колико операција урадио, морамо знати и зашто неке операције нису урађене", навео је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару