Читај ми!

Љубовија после поплава

Према прелиминарним проценама, у општини Љубовија штете од клизишта и поплаве процењене су на око 350 милиона динара. Највећа штета је на инфраструктурним објектима. Срушено је шест кућа, оштећено 24, а 110 кућа је угрожено.

У селу Црнча код Љубовије наноси и блато и даље су видљиви на сваком кораку. У домаћинству Лазића чисти се ручно, а анагажована је и механизација. Ипак, свуда наоколо и у кући још увек су брда муља.

Kако каже Јанко Лазић, све је било у земљи до пола, те су морали да откопавају данима.

"Врата се нису могла отворити, било је до пола врата... Онда смо очистили то и ушли...", каже Миломир Матић.

У самој Љубовији највише штете најнела је река Љубовиђа. Данима се чисте куће а у помоћ пристижу они који су своја домаћинства већ санирали.

"Ја сам у мањој мери поплављен, па сам ево два, три пута дошао да помогнем колико могу", рекао је мештанин Раде Јакшић.

Након две недеље борбе са санирањем штете, мештани, кажу, немају више снаге.

Поред санирања штете, у Љубовијском крају највише проблема стварају клизишта која су угрозила куће и прекинула многобројне путне правце.

"Општина Љубовија нема такве стручњаке који су задужени за клизишта, ми сада идентификујемо проблем код свих грађана којима су куће оштећене", каже председник општине Мирослав Мићић.

Штета на привредним субјектима, према подацима комисије, износи 60 милиона динара, од чега је највише у руднику Велики Мајдан.

"Овде је запослено преко 350 радника, од овог колектива живе најмање четири месне заједнице. Највећи је проблем што су неке месне заједнице одсечене", каже заменик председника општине Видоје Јовановић.

У Љубовији настављају радове на санацији штета а приоритет је утврдити обале река и бујичних токова како падавине у наредном периоду не би донеле нове проблеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару