Амбасадори ЕУ и Тасовац у Бачу

Амбасадори држава чланица ЕУ у Београду и министар културе и информисања Иван Тасовац обишли су културне објекте у Бачу у оквиру развојног пројекта који подржава Европска унија.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт, министар културе и информисања Иван Тасовац и амбасадори земаља ЕУ у Србији, обишли су радове на обнови фрањевачког самостана, тврђаве и манастира Бођани у Бачу, за које је из програма ЕУ издвојено око 3,5 милиона евра.

"Ово је за нас велика прилика да на терену видимо како изгледа ваша визија за општину", изјавио је Давенпорт новинарима након обиласка Фрањевачког самостана у Бачу.

"Поносни смо на то што смо могли да у оквиру наших могућности подржавамо реализацију маште", рекао је он, похваливши визију да се у Бачу направи својеврстан "дифузни музеј" који би привукао већу пажњу на богату културну баштину овог места.

Идеја о "дифузном музеју" део је пројекта "Векови Бача" чија је сврха интегративна заштита културног наслеђа општине Бач, а ту идеју подржавају Савет Европе и Европска комисија.

Према Девенпортовим речима, што се тиче самостана у оквиру Љубљанског процеса почиње нови пројекат на основу којег ће се створити нови музеј у самостану.

"Чини ми се да ови планови имају велики потенцијал за дуготрајни развој и подстицање локалне привреде у региону", закључио је он.

Објашњавајући концепрт дифузног музеја, министар Тасовац је рекао да је то као да се "крећете кроз читав град у коме споменици постају оно што су у класичним музејима слике при чему можете да дотакнете различите векове, традиције, религије".

Он је указао да су посвећеност и знање са којима је у Бачу сачињен пројекат а затим нађени фондови од локалног преко националног до међународног нивоа "модел за будућност развоја културе у Србији".

Грујић је рекао да је ово велики дан и за Бач и за Војводину.

"Ово није само културна баштина нас овде - у Бачу, Војводини или Србији, већ је део свих људи и припада целој Европи", истакао је он.

Председник општине Бач Драган Сташевић казао је да је Бач поново, макар на један дан, постао културни центар овог региона, "оно што је био и пре много векова".

"Учинићемо све да оно што смо затекли - културно-историјске споменике чија је вредност неограничена - промовишемо у интересу општине Бач и наше земље", поручио је он.

Реализација пројекта "Векови Бача" отпочета је 2006. године, а планирано је да се заврши 2015. Пројекат је произишао из активности на истраживању, конзервацији и рестаурацији тврђаве у Бачу, али и других културних добара попут манастара Бођани и Фрањевачког самостана.

ЕУ финансира обнову Фрањевачког самостана из 12. века са укупно 890.000 евра кроз ИПА Фондове.

Приликом посете делегације овом самостану, представљени су досадашњи резултати пројекта обнове.

Амбасадори ЕУ су са министром Тасовцем у Бачу обишли и тврђаву из 14. века, чију обнову у оквиру пројекта Херомат финансира ЕУ, са увођењем модерних материјала и иновативних техника за заштиту, очување и обнову културног наслеђа.

Пројекат је отпочет крајем 2011. године, а траје 48 месеци.

У оквиру обиласка Бача делегација је обишла манастир Бођани из 15. века, где су представљени резултати пилот пројекта којим је у сарадњи са министарством културе Италије обновљен део фрескног сликарства, као и план манастира да обнови рад музеја посвећеног познатом сликару Христофору Жефаровићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару