Читај ми!

Коцић: РХМЗ на време упозорио на падавине

Републички хидрометеоролошки завод на време је упозорио надлежне о доласку циклона који носи обилне падавине, тврди директор РХМЗ Владан Коцић

Коцић је Танјугу рекао и да је била благовремена и реакција државних органа у овој ситуацији.

"Ми смо издавали хидролошке и метеоролошке билтене свакодневно, најаве и упозорења мејловима и СМС порукама добили су Дирекција за воде као надлежна организација у области водопривреде и Сектор за ванредне ситуације МУП-а, који је надлежан за узбуњивање и спашавање у овим ситуацијама", наглашава директор РХМЗ.

Истиче и да је природа ових непогода била таква да је било тешко спречити последице.

Прва најава да се могу очекивати обилније падавине дата је 9. маја на метеоаларму који се сваког дана објављује на сајту РХМЗ, каже директор те куће, и истиче да је већ 10. маја дато наранџасто, а 12. маја црвено упозорење.

"Осим метеоаларма ишли су мејловима и СМС порукама упозорења да се 14., 15. и 16. маја за период од 72 сата очекује између 50 и 120 литара кише по метру квадратном, а недгде и више. То се обистинило", рекао је Коцић.

Наводи да је РХМЗ после непогоде добио писмо од Дмитра Иванова, доскорашњег шефа Канцеларије за Европу метеоролошке светске организације који их је похвалио за прецизно и благовремено реаговање у овој ситуацији.

Да је држава добро реаговала у овој ситуацији Коцић поткрепљује прошлогодишњим примером поплава у Немачкој, Аустрији, Словачкој и Мађарској где је много слабији циклон изазвао несагледиве последице и много већу материјалну штету.

Није имао одговор на питање да ли је неко заказао у ланцу и да ли су се могле спречити катастрофалне последице у Обреновцу и Крупњу јер, како каже, као директор РХМЗ и члан Републичког штаба за ванредне ситуације не може да издвоји никог ко није добро одрадио свој посао.

"Ми смо професионалци у свом послу и трудимо се да посао одрадимо најбоље могуће. Поносан сам како су службе прогнозе времена и службе прогнозе воде одрадиле посао", каже директор РХМЗ.

Ситуација у појединим деловима земље још је није стабилизовала тако да, како каже Коцић, нема опуштања.

Киша и местимични пљускови очекују се и наредних дана у појединим деловима Србије али директор РХМЗ не очекује падавине које би могле да доведу наглог пораста водостаја на великим рекама и поплаве у наредном периоду.

"Циклон који је изазвао поплаве у Србији незапамћен је на нашим просторима и такве поплаве дешавају се једном у више од сто година. Оно што се сада дешава је уобичајено време за овај део године", каже Коцић и додаје да местимичне обилне кише могу изазвати пораст мањих река и довести до проблема локалном становништву.

Појашњава да је веома тешко прогнозирати појаву облачних система који изазивају јаке падавине јер је време од формирања облачног система до појаве падавина изузетно кратко.

"Користимо прогностичке моделе да са њима прогнозирамо једно шире подручје где се та појава може десити и свако јутро шаљемо саопштења, а онда на основу радарских слика и праћења развоја облачности СМС порукама шаљемо детаљна обавештања да се формира облак, којом путањом иде, на ком подручју се очекују падавине и у којој количини", појашњава Коцић.

Из Сектора за ванредне ситуације, како кажу, стално стижу молбе да се дају што пре информације о невремену, пошто имају ограничен број људи, како би на време могли да распореде људе у угроженим подручјима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару