Читај ми!

Патријарх Иринеј 1. јуна у Албанији?

Албанска православна црква саопштила је да ће у недељу, 1. јуна у Тирани бити одржана церемонија освећења нове цркве посвећене Васкрсењу Христовом којој ће, како се наводи, присуствовати и патријарх СПЦ Иринеј.

Обред освећења ће водити цариградски и васељенски патријарх Вартоломеј, а најављује се и долазак патријарха јерусалимског Теофила, румунског Даниела, као и поглавара грчке, кипарске и пољске цркве, јавила је Верска информативна агенција (ВИА).

Освећењу ће присуствовати председник Албаније Бујар Нисани, премијер Еди Рама, председник парламента и градоначелник Тиране.

Црква се налази у центру Тиране, крај Скендербег Трга. Висина куполе јој је 23 метара, са одвојеним звоником. Грађена је од 2002. године а 2012. је отворена.

Стара црква срушена је у време власти Енвера Хоџе 1965. и на њеном месту је саграђен хотел.

Православље Албаније је самопрогласило аутокефалију 1929, а црква је од Цариграда призната 1936. У време комунизма јој је као и другим верским заједницама готово у потпуности онемогућено деловање. До обнове долази 1991. године.

Ова црква данас има четири митрополита и четири викарна епископа. Број верника није тачно познат, на попису пре две године као православци изјаснило се 190.000 грађана Албаније. Црква није признала ове резултате, она тврди да православних има "и до пола милиона".

Албанска црква има формално 900 парохија, мада свештеника има 105. Овој цркви у редоследу (диптиху) 14 православних цркава припада 13 место, наводи ВИА.

Танјуг у Београдској патријаршији није могао да добије потврду ове информације, а албански Балканвеб објавио је да је премијер Албаније Еди Рама у Тирану позвао архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Агенција Прешева Јоне јавила је да се албанско цивилно друштво организује да масовним протестиа дочека митрополита Амфилохија у Тирани, 1. јуна.

Иначе, ово је први пут у историји Албаније да један премијер позива једног српског архиепископа у посету, наводе албански медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару