Читај ми!

Миленовић: Потребна конзервирана храна

Црвени крст, који је активан у свих 39 средина погођених поплавама, тренутно највеће потребе има за конзервираном храном, изјавила је генерални секретар те организације Весна Миленовић.

Весна Миленковић је у емисији "Око" на РТС-у навела да се више од 70 одсто примљене помоћи огледа у води а свега осам одсто у конзервираној храни и око осам одсто у хигијенским артиклима.

Истакла је да је конзервирана храна највећа потреба Црвеног крста, и то због услова у којима се људи налазе, јер је потребно да имају неки готов оброк.

Када је реч о Црвеном крсту Београда, она је навела да су потребни брашно, уље, шећер и пасуљ, зато што су у пакетима, за људе који су у приватном смештају.

''До сада је Црвени крст Србије на терен опремио 653 тоне помоћи из Београда, док је 51 организација из Србије у корист оних који су погођени припремила 1.760 тона'', рекла је Миленовић.

Истакла је да је највише напора, ових дана, уложено да се у Обреновцу оспособи пут за пружање хуманитарне помоћи грађанства.

''Дневно ту преузима помоћ између 1.800 и 3.000 људи. За сада смо то добро успоставили. Још су нам потребни договори са локалним штабом, а видећемо како ће ићи са повратком грађана јер ће се та потреба сигурно увећати када се више грађана буде и вратило'', рекла је Миленовић.

Према њеним речима, огромне активности има и Црвени крст Београда који збрињава потребу у храни и хигијени за више од 15.000 људи у приватном смештају и око 4.000 људи у прихватним центрима.

Сертић: Помоћ привреде превазилази њене могућности

Помоћ угроженима у поплавама коју је дала привреда Србије далеко је већа од њених могућности, рeкao је председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић.

Сертић је истакао да је 26.000 предузетничких радњи и око 11.500 привредних друштава погођено поплавама, што је око 11 одсто укупног броја предузећа у Србији.

Напоменуо је да се не може рећи да су сви они оштећени и да су претпрпели штету.

''Ипак, довољно је да има неколико великих компанија које запошљавају велик број људи и које имају огромну штету'', рекао је Сертић додајући да је начин изласка из кризе "комбинација различитих метода".

Наводећи да нису све компаније биле у стању да издвоје средства, рекао је да је помоћ стизала у храни, средствима за хигијену и услугама разних врста.

Сертић је истакао и да је отворена друга етапа са Министарством привреде, а то је санација штете.

Према његовим речима, ради се на процени штете која мора да буде добра и квалитетна.

Генерални секретар Удружења осигуравача Владан Манић навео је да они који су осигурали своје компаније немају због чега да се брину.

''Онај ко је осигурао своју компанију нема око чега да се брине. Као удружење смо обећали да ће сви оштећени који су имали адекватне полисе осигурања у најкраћем могућем року бити обештећени'', рекао је Манић додајући да култура осигурања на јако ниском нивоу када су у питању привредници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи