Кардинал предао СПЦ кључеве цркве у Бечу

Бечки надбискуп кардинал Кристоф Шенборн свечано је предао администратору епархије аустријско-швајцарске владики Иринеју кључеве цркве Нојлерхенфелд, коју је римокатоличка црква поклонила српској православној парохији у главном граду Аустрије.

Кардинал Шенборн још раније је донео одлуку да цркву Нојлерхенфелд поклони Српској православној цркви и то је синоћ учињено у оквиру заједничке литургије, којој су присуствовали како католички верници, ранији парохијани, и српски верници, преноси Танјуг.

Овом приликом је кардинал Шенборн владици Иринеју, у присуству будућег епископа аустријско-швајцарског Андреја, као и владика Давида и Игњатија, предао симболично кључ цркве.

Овим је Српска православна црква добила своју четврту цркву у Бечу.

Поклон цркве Нојлерхенфелд је део реформе коју спроводи римокатоличка црква у Аустрији реагујући на демографске промене у земљи, то јест смањење броја својих верника.

У склопу те реформе су парохија Нојлерхенфелд и Мариа Намен поново спојене, након што су 1939. биле одвојене.

Бечка надбискупија је пре готово три године донела одлуку о предаји своје цркве српској православној парохији у Бечу.

На ту одлуку у више наврата су се жалили верници Ватикану, чија је жалбена инстанца одобрила одлуку бечке надбискупије.

Верници око цркве Нојлерхенфелд, већином Пољаци, су преко две године свим снагама покушали да оспоре одлуку о поклону "њиховог" храма СПЦ. Између осталог они су организовали демонстрације против плана кардинала и на крају су послали и жалбу Ватикану против декрета бечког надбискупа кардинала Шенборна.

Он је своју одлуку о предаји храма СПЦ, раније, образложио тиме да у Бечу постоји 172 римокатоличке цркве за око 750.000 католика, а да истовремено СПЦ има свега три храма за око 100.000 верника.

Кардинал инсистира да се због смањења католика верника ниједна црква не затвори већ да се поклони оним црквама које немају довољно богомоља, што се посебно односи на православне.

Храм у Нојлерхенфелду, посвећен пресветој Богородици, изграђен је између 1733. и 1753. године под руководством неимара Андреаса Петролда и Волфганга Хилебранда.

Храм који Црквена општина добија на поклон далеко је већи од актуелне цркве и може да прими више од 1.000 верника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи