Читај ми!

Родић: Кфор ужива највеће поверење грађана

У односу на остале међународне актере ангажоване на Косову и Метохији Кфор ужива највише поверење грађана Србије, рекао је министар одбране Небојша Родић на састанку са командантом НАТО здружених снага Напуљ Брусом Клинганом. Родић се састао и са словеначким начелником Генералштаба.

Министар одбране Небојша Родић изјавио је да Кфор ужива највеће поверење грађана Србије у односу на остале међународне актере ангажоване на Косову и Метохији и да ће одржање неутралне позиције НАТО подржати примену Бриселског споразума између Београда и Приштине.

Родић је у разговору са командантом НАТО здружених снага Напуљ Брусом Клинганом истакао да је од посебне важности да не дође до смањења снага Кфора, што би довело до отежане имплементације Војнотехничког споразума, саопштено је из Министарства одбране.

Клинган је, како се наводи, изразио задовољство "комуникацијом на високом нивоу између Србије и НАТО", као и жељу да се квалитетна сарадња настави на обострано задовољство.

Родић и Клинган разговарали су и о регионалној сарадњи и улози Србије у креирању безбедносног окружења на Балкану, као и о сарадњи у оквиру програма Партнерство за мир.

Посебно је наглашен значај сарадње Војске Србије и Кфора чији резултати, како се наводи, значајно утичу на јачање безбедносне ситуације у региону.

На састанку је било речи и о предстојећем састанку заменика начелника генералштабова у оквиру Процеса сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе, који ће бити одржан у Београду од 10. до 13. јуна. 

Претходно су министар Родић и начелник Генералштаба словеначке војске генерал-мајор Добран Божич констатовали да је дугогодишња успешна сарадња Србије и Словеније добар пример развијања пријатељских односа у региону, чији је циљ стварање повољнијег окружења за свеукупан просперитет и развој.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, Родић се захвалио за подршку у процесу евроинтеграција и професионални однос више од 300 припадника оружаних снага Словеније у саставу Кфора.

Када је реч о војној сарадњи, у протеклој години реализовано је више заједничких активности, а посебно је изражена сарадња војнообразовних институција и војних архива, као и у области буџета и финансија.

Словеначком начелнику Генералштаба представљени су могућности и капацитети Центра АБХО, базе Југ, Војномедицинске академије, Војне болнице у Нишу, Центра за мировне операције и Центра за уништавање муниције и наоружања - ТРЗ Крагујевац.

Родић је пренео саговорнику заинтересованост за словеначка искуства када је реч о учешћу у борбеним групама и пројектима Европске одбрамбене агенције.

Као области будуће сарадње, предложени су обука, припрема и евентуално заједничко учешће у мултинационалним операцијама и регионалним војним вежбама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару