Читај ми!

Плати, па се жали!

Поједини грађани су за постојање поступка за принудну наплату дугова комуналним предузећима сазнали тек кад им је са рачуна скинут део плате или пензије. Упућени тврде да приватни извршитељи често и не поштују законску процедуру, тако да је грађанима ускраћена могућност жалбе.

Увођењем приватних извршитеља почели су и многи проблеми за оне који нису редовно измиривали обавезе према комуналним предузећима, али и за оне који су то редовно чинили.

Тихомир Пејковић један је од многих који су остале без дела пензије, извршитељ му је, за наводно неплаћене комуналне рачуне, скинуо новац са рачуна. То је за њега, каже, било изненађење.

"Пошто сам овластио супругу, она подиже пензију и моју када и њену. Каже: теби је скинуо 'Инфостан' по налогу судског извршиоца. Којег судског извршиоца?! Па ваљда би ме суд обавестио?!", прича Пејковић.

У намери да држава олакша наплату комуналних услуга, настала су два кључна проблема, тврде упућени. Први је што приговор грађана не одлаже извршење.

Адвокат Миливоје Судимац објашњава да се дешавају апсурдне ситуације - да комунална предузећа могу да наплате и услуге које никада нису ни извршили, без могућности да се таква наплата стопира.

"Друго, наплата комуналних услуга поверена је приватним извршиоцима који веома често и не поштују законску процедуру достављања одлука онима којима је одређена принудна наплата, тако да су корисници ускраћени за могућност изјављивања жалбе", упозорава Судимац.

Тихомир Пејковић је пре седам година продао стан, уредно се пријавио на нову адресу и одјавио комуналије са старе адресе.

"Инфостан" га дужи за рачуне стана који више није у његовом власништву. Он и супруга су више пута покушавали да то објасне извршитељу, али до њега нису могли да дођу, иако извршитељи тврде да су увек доступни.

"Сваком грађанину доступна је канцеларија извршитеља, како би се покушало неко мирно решење. Сигурна сам да свака канцеларија покушава да ступи у контакт с повериоцем и да покуша да разјасни ту ситуацију, али опет напомињем, извршитељ поступа по исправама које добија од повериоца и уколико поверилац сматра да постоји нека грешка с његове стране, он може да повуче предлог", објашњава извршитељ Драгана Стојков.

Адвокат Судимац, међутим, поставља питање каква је то комуникација између приватних извршитеља и корисника услуга, када корисници услуга за постојање поступка сазнају први пут када им приватни извршитељ принудно скине део плате или пензије.

Да закон о извршењу стаје само на једну страну и не пружа заштиту корисницима комуналних услуга, показало се и на примеру породице Пејковић. Тихомир каже да је, после свега, размишљао да тужи и "Инфостан" и извршитеље и ПИО фонд.

Према свему судећи, судови ће поново ће имати пуне руке посла. А мањкавост закона коштаће грађане нерава, времена, а и новца.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару