Читај ми!

Стефановић: Решити проблем деце просјака

Приоритетни циљ скупштинског Одбора за права детета ове године биће решавање проблема деце просјака, рекао председник тог одбора Небојша Стефановић на састанку са делегацијом експерата Европске комисије. Кључ је да се та деца више не третирају као починиоци кривичних дела већ као жртве, истиче Стефановић.

Председник скупштинског Одбора за права детета Небојша Стефановић информисао је делегацију експерата Европске комисије о резултатима рада Одбора, истакавши да ће ове године приоритетни циљ тог скупштинског тела бити решавање проблема деце просјака.

Како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, Стефановић је истакао да је кључ да се та деца више не третирају као починиоци кривичних дела, већ као жртве.

Стефановић је истакао и да је основни циљ Одбора у претходном периоду био усмерен на промену свести о неопходности побољшања и заштите дечјих права и на смањење сиромаштва, боље здравље и заштиту деце са посебним потребама.

Председник Скупштине је делегацију ЕК за област права детета, коју су предводиле Ен Вандекеркофе и Маргарет Твит, упознао са правним оквиром и новим информацијама о подели надлежности за питања детета, укључујући контролне и надзорне улоге.

Упознао их је и са делокругом рада Одбора, истичући да је образовано пет радних група, међу којима су група за праћење примене Закона о основама система образовања и васпитања у сегменту инклузивног образовања и група за праћење примене Закона о социјалној заштити у делу који се односи на развој услуга у заједници у којој је кључна подршка породицама у којима су деца са инвалидитетом.

Формирана је и Радна група за праћење примене Породичног закона о делу који се односи на заштиту деце од породичног насиља, група за праћење примене Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривично-правној заштити малолетних у делу који се односи на учешће малолетника у судским поступцима и група за праћење примене Закона о финансијској подршци породицама са децом, у сегменту доделе дечјих додатака.

Осим Устава Србије и скупштинског Пословника, Стефановић је навео још неке од прописа значајних за делокруг рада Одбора, а то су Конвенција о правима детета УН и документа као што су Национални план акције за децу, Општи протокол за заштиту деце од злостављања и занемаривања и Национални план акције за децу.

Стефановић је подсетио да је Србија ратификовала и Конвенцију о заштити деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања.

Говорећи о донетим законима, председник Скупштине је навео Закон о посебним мерама за спречавање кривичних дела против полне слободе према малолетницима и Закон о изменама и допунама Закона о раду, који између осталог, прописује да се запосленом који је уговором засновао радни однос на одређено време, тај уговор продужи до истека коришћења права на одсуство због рађања и неге детета.

Стефановић је рекао да се значајан вид контролне улоге Одбора огледа у организовању округлих столова, јавних слушања и заједничких седница са другим одборима у парламенту, када нека од конкретних тема то захтева.

Председник Одбора је указао на значајну сарадњу Одбора са Уницефом, као сталним партнером, али и континуирану подршку УНДП-а и УСАИД-а, а партнери су и Центар за права детета, МОДС, Удружење "Родитељ".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару