Читај ми!

Писмо болесног дечака министарки здравља

Десетогодишњи Марко, оболео од Хантерове болести, уручио је министарки здравља писмо у којем је замолио да држава помогне њему и његовим друговима који болују од те ретке болести. Министарство здравља јесте прва и најважнија инстанца, али има много људи који о томе одлучују и могу да помогну, и верујем да ћемо моћи све да их окупимо, рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Дечак оболео од Хантерове болести, десетогодишњи Марко, уручио је министарки здравља Славици Ђукић Дејановић писмо у име седморо оболеле деце која не примају неопходну терапију.

"Болујем од ретке болести МПС-2. Устајем, спремам се за школу, пијем лек за срце и одлазим у школу. На сваком одмору у школи у мојој глави је мисао хоћу ли оздравити, хоћу ли добити терапију. Често се питам да ли ћу некада моћи да одиграм целу фудбалску утакмицу као моји другари", пише у Марковом.

Дечак је у писму, прочитаном испред Палате правде где је министарка уручила кључеве за возила за потребе служби палијативне неге, замолио за помоћ, јер "држава нема довољно пара за њега и његових шест другова".

"Прелиставам новине да видим да ли је неко писао о мојој болести и терапији коју треба да примим. Има објаве, застаје ми дах. Читам брзо, нажалост држава нема довољно пара за мене и мојих шест другова. Улазим у дневни боравак, а тамо мама, тата и сестра, сви тужни и тако прође. Мало ми је лакше што сам ово све написао и поделио с људима који ме подржавају у борби са болешћу. Молим вас, помозите ми", пише у писму које је дечак уручио министарки.

Министарка у оставци Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће о тој теми расправљати на седници надлежне републичке комисије која ће бити одржана за два дана.

"Министарство здравља је прва и најважнија инстанца, али има много људи који о томе одлучују и могу да помогну, и верујем да ћемо моћи све да их окупимо", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Један од родитеља рекао је да је њима комисија одобрила захтев, али да "недостаје новац".

Министарка је рекла да је у последње три године повећавана сума за лечење ретких болести и да ће се то наставити.

"Пре три године издвојено је 88 милиона, следеће 130, а онда 280 милиона. То што је сума из године у године повећавана, говори о сензибилитету Владе Србије да се бави овим проблемом, и то ће бити настављено", додала је Славица Ђукић Дејановић.

Хантерова болест једна је од седам типова мукополисахаридозе и спада у ретке болести.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару