Читај ми!

Родић у Бугарској

Односи Србије и Бугарске, у оквиру којих сарадња у области одбране има значајно место, позитивно утичу на безбедносну ситуацију у региону, оценили министри одбране две земље Небојша Родић и Ангел Најденов током састанка у Бугарској. Родић разговарао и са бугарским премијером Пламеном Орешарским.

Министар одбране Небојша Родић и министар одбране Бугарске Ангел Најденов су, током званичних разговора у Бугарској, оценили да добри билатерални односи, у оквиру којих сарадња у области одбране има значајно место, имају позитиван утицај на безбедносну ситуацију у целом региону.

"Констатовано је да је билатерална војна сарадња у последњих неколико година значајно унапређена у областима заједничке обуке и вежби, примене софтвера за кодификацију и симулације, војне медицине, војне географије и односа са јавношћу", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Истакнуто је да је сарадња два ваздухопловства најинтензивнија и најразвијенија, у оквиру које авијацијске и ракетне јединице две војске једном годишње извршавају бојева гађања на полигону "Шабла" у Бугарској, а пилоти Ваздухопловних снага Бугарске врше обуку на симулатору летења на авиону МиГ-29 на аеродрому "Батајница" у Србији.

Закључено је да у условима рестриктивне буџетске политике сарадњу у наведеним областима треба и даље унапређивати, а рационалним планирањем заједничких активности обезбедити развој оперативних и функционалних способности две војске.

У саопштењу се каже и да ће процедура усаглашавања текста Протокола о сарадњи у области војне географије између два министарства одбране бити завршена у најскорије време, како би Протокол био закључен до краја 2014. године.

Пре церемоније свечаног дочека, у оквиру које је положен венац на Гроб незнаног јунака, и званичних разговора две делегације, министар Родић је положио венац на Српском ратном гробљу у Софији, на коме су покопани остаци 454 ратника који су пали у балканским ратовима 1912-1913. године и умрли у ропству током Првог светског рата.

Бугарска подржава европске интеграције Србије

Министар Небојша Родић се састао и са бугарским премијером Пламеном Орешарским. Саговорници су констатовали су да су политички односи две земље врло добри и без отворених питања.

Како је саопштено из Министарства одбране, истакнуто је да Бугарска подржава европске интеграције Србије и имплементацију споразума Београда и Приштине, који има за циљ стварање услова за бољи живот свих грађана на простору Косова и Метохије.

Саговорници су истакли и да су изградња добросуседских односа и унапређење сарадње у свим сегментима значајни за стварање повољне климе за привлачење инвестиција неопходних привредама обе земље.

На састанку је оцењено да развој сарадње у области одбране између држава југоисточне Европе има позитиван ефекат на цео регион, као и да је ангажовање припадника Војске Србије и Оружаних снага Бугарске у мултинационалним операцијама довело до промене имиџа региона, који сада пружа значајан допринос очувању мира и безбедности у различитим деловима света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару