Читај ми!

Електрична цигарета, замена или порок?

Број пушача у Србији је у последњих неколико година смањен. Неки су прешли на електричне цигарете, али стручњаци страхују да је једна зависност замењена другом.

У Србији пуши сваки други мушкарац и свака трећа жена, а старосна граница када се запали прва цигарета је све нижа. Добра је вест што је у Србији број пушача у последњих десетак година смањен за седам одсто. Међутим, стручњаке сада забрињава што многи који покушавају да оставе цигарете једну зависност замењују другом.

Електричну цигарету многи не испуштају из руке, користе је нон стоп. Може да се пуши и док је човек на радном месту, иако је пушење законом забрањено у затвореним просторијама. Неки су дугогодишњу зависност од цигарета решили да замене другом зависношћу, од електронске цигарете, да би једну зависност заменили другом, кажу - мање штетном.

Електричне цигарете у Великој Британији користи више од 700.000 људи, а колико их је у Србији - нема прецизних података, као што још нема ни поузданих студија које би доказале да ли оне помажу при одвикавању или је реч о новом дуванском производу.

"Ово сам узео пре шест месеци али цигарете не купујем два месеца, од када сам оставио. Боље се осећам, мислим да је ова цигарета боља за здравље, а и јефтинија је. Пише да има све састојке као и обична цигарета, али да нема катран који се лепи за плућа. Можда је и штетна, али не може да буде штетнија од цигарете. Од када пушим електронску цигарету уопште не кашљем ујутру", каже Влада Лазовић.

У апотекама кажу да на тржишту има много препарата и да грађани најчешће траже оно што се у том тренутку највише рекламира. Углавном долазе без претходне консултације са лекарима.

"Углавном траже оно што су видели на телевизији, што су им предложили пријатељи. Постоји више препарата који помажу корисницима да се одвикну од пушења, као што су фластери, жваке, електричне цигарете, биљни препарати", каже Зоран Букоровиц из Апотекарске установе "Први мај".

Према његовим речима, оно што је битно нагласити пацијентима, ако се већ одлуче за неки од тих препарата јесте да их користе у сврху одвикавања од пушења, а не да једну зависност замене другом.

Неке земље, попут Аустралије, Канаде, Израела, Мексика и многе друге, одлучиле су да забране коришћење електричних цигарета док се тачно не утврди да ли су потпуно сигурне за употребу.

У појединим земљама забрањено је и рекламирање. И директивом за контролу дувана Европска унија тражи да се она коначно испита на прави начин или потпуно забрани.

"Електричну цигарету СЗО није прихватила као средство за помоћ при одвикавању од пушења, а, нажалост, данас се она тако рекламира. Њу је и америчка агенција сврстала у дувански производ и она заиста и јесте дувански производ, она не може да буде терапија за одвикавање од пушења, већ може да буде само алтернатива пушењу. каже Ика Пешић из Кабинета за превенцију и контролу дувана КЦС.

Додаје да се не зна да ли је електрична цигарета мање штетна од обичне, јер то нико није истраживао.

Уколико сте одлучили да оставите пушење, стручњаци вас позивају у неко од 29 саветовалишта за одвикавање, где можете добити бесплатну стручну помоћ и психолшку подршку, и где ће на oснову вашег здравственог стања и пушачког стажа одредити како могу да вам помогну.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару