Ускоро нови Судски пословник

Министарство правде и државне управе у наредних месец и по дана донеће нови Судски пословник. Он ће прецизније и обавезујуће предвидети организацију судијских дана тамо где је то потребно, изјавио је у Ариљу ресорни министар Никола Селаковић.

Нови судски пословник који ће прецизније и обавезујуће предвидети организацију судијских дана биће донет у наредних месец и по дана.

Ресорни министар је обилазећи судску канцеларију у Ариљу истакао да ће то бити урађено "како би то скратило пут грађанима из мањих места која немају суд или судску јединицу у места које то имају".

Селаковић је истакао да је функционисање Основног суда у Пожеги, који покрива територије Ариља, Косјерића и Пожеге, пример изузетно добро организованог концепта рада "и то највише захваљујући доброј судској управи и председнику суда".

Он је додао "и да је Основни суд у Пожеги пример и свим осталим судовима у Србији како треба да организују судијске дане".

"Грађани Ариља ће и даље моћи да своја документа предају и оверавају у судској канцеларији која функционише у Ариљу, а током судијских дана моћи ће да долазе на рочишта", рекао је Селаковић. Додао је да ће грађани Ариља на овакав начин бити близу правди.

Селаковић је подсетио да ће од 1. септембра ове године почети примена Закона о јавним бележницима.

Према његовим речима, након формирања нове скупштинске већине, Министарство правде и државне управе ће Скупштини Србије упутити око 20 закона "који покривају како област државне управе, тако и правосуђа и борбе против корупције".

Рекао је и да је припремљен и Закон о изменама и допунама закона о ванпарничном поступку који је кључан за отпочињање функионисања јавнобележничке делатности.

Селаковић је позвао "све грађане овога краја, младе дипломиране правнике и све који имају испуњене законске услове, да се пријаве за јавнобележничи и извршитељски испит".

Додаје да ће им држава и министарство изаћи у сусрет и обезбедити смештајне капацитете "које ће моћи одређен временски период и без накнаде да користе" у циљу што успешнијег обављања своје делатности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару