Представљене збирке за малу матуру

Збирке за припрему завршног испита из седам предмета које осмаци полажу у јуну представљене су у Министарству просвете. Надлежни поручују да су збирке помоћ ученицима и да треба да смање интересовање за приватне часове.

У Министарству просвете су представљене збирке за припрему завршног испита из седам предмета које осмаци полажу у јуну, а надлежни тврде да су збирке направљене тако да и "кампањци" могу да се припреме.

Збирке из српског (матерњег) језика, математике и збирка за новоуведени, комбиновани тест са питањима из пет предмета, садрже већином задатке са основног нивоа стандарда и од данас, најкасније у понедељак, могу се купити у књижарама или поручити преко школа.

Све три збирке коштају 560 динара, а према речима помоћника министра просвете Љубише Антонијевића први пут ове године на завршном испиту сви задаци су непознати.

Збирке су помоћ ученицима, рекао је Антонијевић и навео да треба да смање интересовање за приватне часове.

На комибнованом тесту су питања из биологије, географије, историје, физике и хемије, рекао је Антонијевић и навео да ће ова питања носити осам бодова, а тест из српског и математике по 16 бодова.

Издавачи збирки су Министарство и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, штампане су у 24 верзије и припремљене су и за припаднике националних мањина, речено је на конференцији.

Из српског има 435 задатака, математике 380 а из комбинованог теста 270 питања, речено је на скупу и истакнуто да ће задаци помоћи ученицима да обнове градиво и провере знање, али на завршном испиту неће бити истоветни задаци као у збиркама.

"Нема тешких и лаких задатака, онима који уче је све лако", рекао је директор Завода Драган Банићевић указујући на дугорочно опредељење да деца треба да стичу функционално знање.

На крају збирки дата су решења задатака и листа стандарда који се проверавају, речено је на скупу и указано да се осмаци увелико припремају за завршни испит у својим школама, а родитељима препоручено да не паниче, јер, како је речено, то не чине ни деца.

Календар завршног испита биће познат накнадно, али се зна да ће испит бити у јуну и да ће ђаци тај тест полагати три дана.

Пре мале матуре, осмаке чека пробни тест завршног испита који ће бити током маја.
Збирке ће бити постављене и у електронској форми на сајту Завода, али ће се прво појавити у књижарама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару