Читај ми!

Линта: Изјава Данијела Срба је говор мржње

Изјава хрватског десничара Данијела Срба представља говор мржње према Србији и свему што је српско, рекао Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица. Циљ је да се Србија у ЕУ представи као агресор и страна која је чинила злочине, а Хрватска као жртва која је водила ослободилачки рат, истиче Линта.

Коалиција удружења избеглица сматра да изјава хрватског десничара Данијела Срба представља говор мржње према Србији и свему што је српско и да има за циљ да се Србија представи у ЕУ као агресор у рату и страна која је чинила злочине, а Хрватска као жртва и страна која је водила ослободилачки рат.

У саопштењу које је потписао председник тог удружења Миодраг Линта наводи се да главну одговорност за рат у Хрватској сноси режим Фрање Туђмана, чији је циљ био стварање Хрватске без Срба, или са што мање Срба.

"Последица политике Туђмановог режима јесте пола милиона протераних Срба, бројни ратни злочини, уништене куће и пословни простори, опљачкана покретна имовина, отети станови и пољопривредно земљиште, неисплаћене пензије и девизна штедња", наводи се у саопштењу.

Коалиција удружења избеглица се снажно залаже да Србија што пре покрене стални дијалог са Хрватском о решавању бројних отворених питања, а то су питања ратних злочина, несталих лица, одузетих имовинских и стечених права, накнаде штете за уништену, оштећену и несталу имовину, поштовања националних и људских права Срба у Хрватској.

"Без решавања ових питања није могуће успоставити односе међусобног поштовања између Србије и Хрватске, нити може доћи до искреног помирења између српског и хрватског народа", поручују из те коалиције.

Председник десничарске Хрватске странке права (ХСП) Даниел Срб затражио је од хрватског државног врха да се према Србији, након што је отворила приступне преговоре са ЕУ, постави тако да јој "припреме пакао" постављањем захтева без попуштања.

Лидер те парламентарне странке је рекао да Хрватска у приступним преговорима Србије и ЕУ мора да "отвори питање ратне одштете и осуде свих злочинаца који су починили злочине у Хрватској током Домовинског рата".

Срб је истакао и да Хрватска у односима са Србијом мора да отвори питање проналаска несталих, повратка имовине, решавања границе на Дунаву и права Хрвата у Војводини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару