Читај ми!

Договор синдиката са Дачићем

Више хиљада радника протестовало у центру Београда, где су тражили смену министра привреде Саше Радуловића и повлачење закона о раду, приватизацији и стечају из скупштинске процедуре. Измене спорних закона неће бити усвојене без сагласности синдиката, договорено на састанку са Ивицом Дачићем.

У центру Београда протестовало је више хиљада радника предузећа у реструктурирању, где су тражили смену министра привреде Саше Радуловића и повлачење закона о раду, приватизацији и стечају из скупштинске процедуре.

Након окупљања на Тргу Николе Пашића кренули су у протестну шетњу до Скупштине Србије, Министарства привреде и Владе Србије. Саобраћај је у делу Немањине био блокиран.

Протест су организовали Самостални синдикат металаца Србије и Грански синдикат индустрије, енергије и рударства УГС "Независност".

Председник СССС-а Љубисав Орбовић рекао је после састанка педставника синдиката са премијером Србије Ивицом Дачићем, да им је обећано да се закони о стечају и приватизацији неће наћи на дневном реду скупштинског заседања док се о њима не изјасни Социјално-економски савет. 

Што се тиче Нацрта закона о раду, речено им је да ће процес измена и допуна практично кренути изнова, навео је Орбовић.

Орбовић је рекао окупљеним радницима да им је Дачић поручио да ће на првој седници Владе обавестити чланове Владе о том захтеву. Састанак је трајао нешто више од сат времена.

Дачић је рекао да ће предлоге закона о приватизацији и стечају разматрати Социјално-економски савет, пре но што дођу на дневни ред Скупштине Србије.

"Посебан тим у којем ће бити и представници синдиката и послодаваца разматраће Нацрт закона о раду и предложити најбоља решења у интересу Србије", навео је премијер.

Разговором синдиката са премијером, практично је окончан данашњи протест синдиката и радника предузећа у реструктурирању, у коме је учествовало неколико хиљада радника из Србије. 

Протестна колона радника на путу до Владе прошла је поред Скупштине Србије и Министарства привреде. Због протеста био је обустављен саобраћај у Немањиној улици, у делу од Владе Србије ка Железничкој станици.

Претходно су се окупили на Тргу Николе Пашића, где је на почетку протеста пуштена "Интернационала". Протестна колона радника на путу до Владе прошла је поред Скупштине Србије и Министарства привреде, где су радници позивали Радуловића да изађе пред њих. 

Према речима председника Самосталног синдиката металаца Србије Зорана Вујовића, на протест у Београд из више градова у Србији допутовали су радници у 50 аутобуса и није било никаквих блокада на путевима.

Вујовић је истакао да синдикати траже смену Радуловића, јер је "инспиратор свих спорних закона и најодговорнији што су они ушли у скупштинску процедуру".

"Нећемо одустати од протеста док се предлози закона не повуку из Скупштине", рекао је Вујовић и објаснио да се радници плаше да би применом предложених прописа већина предузећа у реструктурирању аутоматски отишла у стечај и ликвидацију.

На протесту су учествовали радници из предузећа "Застава камиони", 21. октобар, "Енергетика", "Метал системи", група "Застава возила", "Застава оружје", "Застава ауто-делови" из Кнића и фабрике која запошљава раднике са инвалидитетом "Застава инпро".

Учествовали су и радници Ливнице из Тополе, као и из приватизованих предузећа "Фијат аутомобили Србија", "Ковачница", "Тапацирница", "Рап машине" и други.

Предузећа у реструктурирању запошљавају око 50.000 радника и највише их је у металској индустрији. Радници страхују да ће већина тих предузећа применом нових предложених прописа аутоматски отићи у стечај и ликвидацију. 

Синдикати су јуче организовали једносатни штрајк запослених у предузећима и установама у Србији како би упозорили Владу да закони не могу да се доносе без дијалога са синдикатима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару