Читај ми!

Радници прекинули штрајк глађу, не и протест

Због здравственог ризика и малог ефекта, четворо радника "Желвоза" прекинуло штрајк глађу на захтев синдиката. Прекид штрајка глађу не значи и да радници одустају од протеста, јер неће напуштати зграду општине Смедерево у којој су већ десети дан.

Четворо радника смедеревске фабрике "Желвоз" на захтев њихових синдиката прекинуло је штрајк глађу због здравственог ризика и малог ефекта који такав облик протеста у овом тренутку може произвести, саопштили су Удружени синдикати Србије "Слога".

Међутим, прекид штрајка глађу не значи и да радници одустају од протеста. Радници, који су синоћ прекинули штрајк глађу, неће напуштати зграду општине Смедерево, у којој су десети дан, а све одлуке у вези са протестом и начином даље борбе донеће у наредним данима.

Председник синдиката "Слога" "Желвоз" Мики Нојић рекао је да је о свему обавестио и Жељка Веселиновића, председника УСС "Слога" који је лично ангажован да се за раднике најстарије српске фабрике за ремонт шинских возила пронађе неко адекватно решење којим би били задовољни.

Јуче смо, нажалост, добили нимало охрабрујуће информације из Министарства привреде да нико не може бити исплаћен и добити плате и отпремнине, док се не усвоје системски закони о стечају и приватизацији. Упркос томе, ми смо одлучни да наставимо са протестом, а како и на који начин, то је сад све ствар нашег договора унутар свих синдиката, рекао је Нојић.

Председник Удружених синдиката Србије "Слога" Жељко Веселиновић оценио је да су последњих недеља у апсурдној ситуацији.

Према његовим речима, Влада Србије буквално не функционише у пуном капацитету, јер се не решавају економски и проблеми радника предузећа у реструктуирању.

Влада не функционише у пуном саставу, састају се неформалне групе и сви су у некој врсти предизборне еуфорије, а радници у још већем проблему јер се нико не прихвата својих обавеза да им помогне. Све је условљено недостатком средстава која се очекују из кредита који су условљени доношењем системских закона чији је процес тренутно укочен, каже Веселиновић.

Како је рекао, с друге стране, лидери такозваних репрезентативних синдиката након повлачења системских закона из процедуре усвајања, настављају са манипулацијама радницима предузећа у реструктуирању.

Истиче да ни они не нуде решења, осим једносатних штрајкова упозорења "који иду на руку неодговорним политичарима амортизујући оправдано незадовољство радника и успоравају процес решавања њихових проблема".

То није добро, то неће довести нигде јер је оправдани бес радника све већи, оцењује Веселиновић и поручује да ће Удружени синдикати Србије "Слога" наставити са подршком радницима "Желвоза" и свих других предузећа.

За нас је најбоље могуће решење да се проблеми решавају одмах и на најбољи могући начин, да се обезбеди новац, очувају радна места, покрене производња и спречи даље сиромашење читавих градова и места у Србији, закључио је Веселиновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару