Читај ми!

Редовно ради нова мрежа судова

Свих 66 основних судова и 19 судских јединица широм Србије од данас редовно ради, након реорганизације мреже судова која је почела од 1. јануара, каже државни секретар у Министарству правде Данило Николић. Истакао је да без обзира у који суд је распоређен, сваки судија задржава предмете које је судио.

Нова мрежа судова, која је ступила на снагу првог јануара, данас је у потпуности постала функционална. Уместо досадашња 34, реорганизацијом је успостављено 66 судова, који би требало грађанима да приближе правду и учине је ефикаснијом. 

Државни секретар у Министарству правде Данило Николић рекао је за РТС да не само јутрос, већ од првог радног дана - 8. јануара свих 66 судова нормално ради.

Николић је истакао да је распоређивање судских предмета био огроман посао, посебно у три новооснована суда у Београду, али је та процедура координисана и посао је успешно обављен.  

"Направљена су врло детаљна упутства за сваког запосленог и што је најважније расподела је извршена на годишњем распореду за сваког судију понаособ. Учинили смо једну добру ствар, а то је да је без обзира у који је суд распоређен, сваки судија задржао предмете које је судио, а који су и даље остали у надлежности тог суда у којем је судио", рекао је Николић.

Навео је и да има неколико спорних премештаја где су уложени приговори, али да је то минорно у односу на више од 200 судија у три основна суда у Београду.

Такође, како је напоменуо, и даље ће кривица и парница да се суде у зградама у којима се судило и до сада.

"Да бисмо заштитили грађане и рационално поступали договрено је да се све материје суде у зградама где су се иначе до сада судиле, тако да се не селе предмети и судови, већ се само распоређују судије", објаснио је Николић.

Тако ће, како је појаснио, судије из кривичне материје и даље поступати у Палати правде у Савској улици, парница ће и даље бити у сва три суда у Устаничкој улици, а ванпраница и извршења и даље ће бити на Новом Београду.Према његовим речима, прве правоснажне пресуде у овој години су већ донете.

"Прва одлука донета је 3. јануара и то у Ариљу, у месту где је укинута судска јединица, али где се организују судски дани. У кривичној материји прва правоснажна пресуда донета је у новооснованом суду 8. јануара у Димитровграду, али то нису једини случајев и- ради се и у другим судовима и полако се стање нормализује", нагласио је Николић.

Навео је и да има још неких недовршених послова, али то се завршава ходу и неће ометати судије да заказују рочишта на које је апеловао да посебно да приоритет дају старим предметима и да их чешће заказују.

У новој мрежи остало је тек 19 судских јединица, уместо 130 колико их је било до првог јануара. Тамо где судови нису отоворени, остале су пријемне канцеларије које ће примати документа и оверавати их, док тај посао не преузму нотари.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару