Читај ми!

Лиценце уводе ред у старачке домове

Инспекција у прошлој години затворила 16 домова за старе који су радили без дозволе. Лиценце уводе ред, најављују надлежни. Појединим власницима домова једини мотив за рад је зарада, па су кориснике смештали у неусловне објекте, а о њима је бринуло нестручно особље.

Прошле године, инспекција Министарства рада, запошљавања и социјалне политике је затворила 16 приватних домова за старе због незаконитог рада. Против неких су покренути и поступци пред судом. Увођењем лиценци ће контрола установа социјалне заштите бити строжа, а услуге ће пружати само они који испуне највише стандарде. У 41 државни и 123 регистрована приватна дома, смештено је око 12.000 најстаријих.

Илија Павловић, професор школе за дизајн у пензији, водио је каже здрав живот. Болест нажалост не бира. После можданог удара, желео је да живот настави у дому.

"Оваква болест не дозвољава живот код куће. Задовољан сам, жив сам, сретан сам и то је моја сатисфакција", каже Илија.

При одабиру дома, његова ћерка Јасмина Бркић водила је рачуна о томе да дом пре свега има дозволу за рад и услове за опоравак неопходне њеном оцу. Каже да у дому треба да има своју собу, купатило,  комплетну услугу која се односи на медицински третман а важан јој је и положај дома због обиласка.

Домови у Србији нису само социјалне, већ све више и здравствене установе. После тешких болести, можданих удара, хемотерапија, за многе, неретко и млађе особе, дом је једино решење.

"Болнице не могу да држе толико случајева на дужи рок или за стално. Такве случајеве враћају кући. Породице су принуђене да се сналазе како умеју и знају. Тако је једино решење и излаз да се сместе у старачки дом", каже Марија из Дома за старе "Агапе".

Појединим власницима домова једини мотив за рад је зарада, па су кориснике смештали у неусловне објекте, а о њима је бринуло нестручно особље. Увођењем система лиценцирања, таквима би требало да се стане на пут.

Социјална радница Ивана Галић каже да је јако битно испунити све те стандарде из простог разлога што се овде ради о животу корисника.

"Отворани су разни домови, привремени смештаји где нису имали ни адекватну ни здравствену негу, нису имали чак ни све оброке", наводи Галићева.

Прошле године инспекција је затворила 16 таквих објеката. Неретко се, међутим, дешава да власници поново на новој локацији наставе рад.

"Ми немемо механизам да уђемо у траг њима али покушавамо и користимо различите начине да дођемо до тих домова, нарочито о подацима о наставку рада илегалних домова, тако да су нам добро дошле све информације о томе", каже Биљана Зекавица из Министарства рада запошљавања и социјалне политике.

У министарству кажу да не беже од одговорности, али апелују и на кориснике и њихове рођаке, када бирају дом, да провере да ли установа за коју се одлуче има дозволу за рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару