Читај ми!

Таленти, сигурна подршка само родитеља

Двоје талентованих младих људи из Србије освојили су прво и друго место на Светском универзитетском дебатном првенству у Индији. Морали су да прикупе неопходних 800 евра за џепарац и пут у Индију. Ово, као и претходна такмичења, финансирали су уз помоћ родитеља.

Без помоћи родитеља или спонзора, млади таленти тешко би могли да отпутују на такмичења у иностранство и да се врате са медаљама којима се сви поносимо. Како кажу у Министарству просвете, у наредној школској години на располагању ће имати око 40 милиона динара за такмичења ученика основних и средњих школа као и факултета.

Освојили су прво и друго место на Светском универзитетском дебатном првенству у Индији. Да нису прикупили неопходних 800 евра за џепарац и пут у Индију, за њих вероватно данас многи не би чули. Ово, као и претходна такмичења, финансирали су уз помоћ родитеља.

Студенткиња Факултета политичких наука Хелена Иванов каже да им је партиципацију која је износила око 350 евра покрио ФПН .

"Наш факултет углавном има праксу да када су у питању Европска и Светска првенства финансијски потпомогне студенте у смислу да нам плати партиципацију, али с друге стране наравно постојали су и трошкови пута који су били знатно већи које смо самостално морали да финансирамо", рекла је Хелана Иванов.

Да би уштедео, Стефан Сириџански, студент Факултета политичких наука прошле године није отишао на летовање.

"Доста смо честитки добили од политичара и Хелена и ја. Сад додуше, с обзиром да ће вероватно ускоро ванредни парламентарни избори, надам се да ће сада имати више слуха за наше молбе нарочито јер ће нам се отприлке сад са изборима преклопити неколико битних такмичења на која бисмо волели да идемо", рекао је Сириџански.  

Проблем финансирања путовања ученика на такмичења у земљи и иностранству имају и школе. Свако се сналази како уме.

Директорка Гимназије "Светозар Марковић" у Нишу Олга Драгојловић рекла је да се утеви ученика финансирају на различите начине, средствима спонзора, некада средствима града, некада финансирају родитељи, некада и гимназија из постојећих средстава да паре па онда то враћа

Према њеним речима, нису до сада дозволили ни једно дете да остане код куће и не оде на Олимпијаду за где се изборило својим знањем.

Нешто сигурније изворе финансирања има Математичка гиманзија као школа од националног значаја. Осим помоћи коју за своје ђаке добија од бивших ученика, спонзора и донатора, помаже и Министарство просвете.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић рекао је да нема средстава за нека друга значајна такмичења на која такође ученици учествују.

"Ево конкретно сад је у току једна велика манифестација, велико такмичење у Казахстану на које смо ми позвани као школа и да није било спонзора не бисмо могли од средстава Министарства, тамо да путујемо", рекао је Огњановић

Да би талентовани ученици убудуће на такмичења одлазили без страха да неће обезбедити финансијска средства за пут, постоји идеја да се оснује посебан Фонд који би прикупљао новац. Законски, како кажу у Министарству просвете, то је могуће.

Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић рекао је да не може да каже када ће се оснивати Фонд јер само оснивање Фонда мора да буде пре свега плод и договора више министарстава, Министарства финансија и Министарства државне управе и локалне самоуправе и да ли ће се тај фонд дакле пре свега основати на нивоу овог Министарства или на нивоу Републике Србије.

Формирање Фонда дочекаће само најстрпљивији. Остали ће чим им се се укаже прилика отићи из земље, што значи да ће користи од њиховог талента имати неке друге државе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи