Читај ми!

Лекарска комора против укидања доприноса

Предлог Министарства привреде да се укину доприноси за здравствено осигурање није одржив, каже за РТС директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић и истиче да решење треба тражити у оквиру постојећег система. "Србија у покрету" поднела 30 кривичних пријава због корупције у здравству.

Директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић сматра да предлог Министарства привреде да се укину доприноси за здравствено осигурање није одржив и да треба тражити решење у оквиру постојећег система.

"Та најава је неутемељена. Начин пуњења здравствене кесе је основ како здравствени систем функционише. Већина земаља у Европи, чак и оне најбогатије пуни здравствену кесу на овај начин, као што су буџет и доприноси", рекла је Радосављевићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Начин финансирања који предлаже Министарство привреде имају само врло богате земље, каже Радосављевићева и наглашава да се питање финансирања мора решити унутар струке.

"Грађани би сами носили терет тога. Прелило би се на плате грађана које би биле додатно опорезиване", објаснила је Радосављевићева и истакла да садашњи систем функционише упркос кризи и да га стога не треба мењати.

"Треба унутар постојећег система тражити решење. Финансирање из доприноса јесте нешто што имају скоро све земље Европе, а то што се предлаже имају Сингапур, Аустралија, земље које имају посебан начин опорезивања", рекла је Радосављевићева.

Говорећи о мањку лекара, Радосављевићева је још једном упозорила да ће Србија за пет година остати без неких специјалности.

"Имамо сигурне податке да ћемо остати за пет година без дефицитарних специјалности, мањак педијатара, оториноларинголога, недостају анестезиолози. Ако лекари наставе да одлазе доћи ћемо у ситуацију да нас неће имати ко да лечи, а код нас ће долазити из неразвијених земаља", рекла је Радосављевићева.

Тридесет кривичних пријава за корупцију 

Неизбежна тема када су у питању проблеми у здравству јесте и корупција. За нешто више од пола године колико постоји СМС сервис за пријаву корупције у здравству, стигло је око 700 пријава. Организација "Србија у покрету" поднела је 30 кривичних пријава које су углавном биле анонимне.

Како би се решио проблем корупције, Радосављевићева указује на то да је предложена Национална стратегија за борбу против корупције, акциони план и Предлог закона о здравственој заштити.

"Треба решавати системски, сваки део мора да ради свој посао, а грађани треба да се ослободе страха и сами потпишу кривичну пријаву. И лекари желе да одвоје жито од кукуља", закључила је Радосављевићева.

Према подацима "Србије у покрету", која је покренула СМС сервис, половину пријава чинили су проблеми са којима се суочавају грађани а који нису у вези са корупцијом.

"У нашем здравству има много проблема, али није све корупција. То је показао и СМС сервис - педесет одсто се односи на остале проблеме. Од оних који се односе на корупцију 50 одсто је примање и давање мита, а неких 30 одсто се односи на запошљавање здравствених радника", каже Предраг Стојичић из "Србије у покрету".

Поднето је 30 кривичних пријава, које су углавном анонимне, а статус узбуњивача добиле су две особе у здравственим установама, каже Стојичић и истиче да је статус узбуњивача додељен је како би те особе могле да пријаве корупцију у јавним набавкама.

Корупцију у здравству можете пријавити СМС поруком на број телефона 061 24 444 24.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи