Читај ми!

Економски форензичари помоћ тужиоцима

Стратегија за борбу против корупције предвиђа и тимове финансијских форензичара који ће тужиоцима помагати у компликованим предметима привредног криминала.

Јавни тужиоци у Србији ускоро ће добити помоћ, како би се што успешније обрачунали с корупцијом и привредним криминалом. Стратегија за борбу против корупције предвиђа да се у другој половини године испроба пилот пројекат, а у 2015. почну да раде и први тимови финансијских форензичара који ће тужиоцима помагати у компликованим предметима привредног криминала.

До краја године, јавни тужиоци добијају саветнике за борбу против корупције, прања новца, технолошког криминала, представљања лажних биланса. Помоћ финансијских форензичара тужилаштва ће добијати уочи истраге.

Саветник министра правде и државне управе Радомир Илић рекао је да ће овим бити омогућен ефикасан прогон привредног криминала и криминала белог оковратника.

"Практично ви ћете имати финансијског ревизора који ће бити стално запослен у јавном тужилаштву и који ће бити у функцији кривичног поступка, дакле сва она знања која иду за финансијско рачуноводство и финансијску ревизију сада се стављају у функцију кривичног поступка", навео је Илић.

До сада су незаконито пословање тумачили судски вештаци, али у каснијој фази поступка, па их конкуренција не угрожава, објашњавају у Министарству правде. Економски форензичари отклањаће недостатке уочене у пракси.

Горан Илић из Удружења тужилаца рекао је да је ту увек постојао проблем.

"Са једне стране постојали су приговори тужилаштва да вештаци нису довољно стручни, да немају довољно искуства, да су понекада необјективни, а са друге стране слични приговори су постојали и од стране одбране, која је такође указивала на проблем недовољне стручности вештака, на њихову пристрасност", рекао је Илић.

Детаљном анализом, Министарство ће утврдити колико финансијских форензичара треба запослити у јавним тужилаштвима и ког профила.

"Мислим да један од највећих изазова, а можда и проблема да се та корисна идеја реализује јесте питање финансијских средстава, дакле да ли ће понуда државе, понуда јавних тужилаштава да плате људе који би били стално ангажоани бити довољно прихватљива за стручњаке", рекао је Немања Ненадић из Транспарентности Србије.

Економски форензичари одавно су део правосудних система многих земаља. У Хрватској, већ 15 година. У Америци финансијски форензичари имају посебан статус, између осталог - због историјских заслуга.

"Чувена агенција у Америци за прикупљање пореских прихода чак је својевремено имала слоган да је Ал Капонеа ухапсио рачуновођа, алудирајући на то да је Ал Капоне извршио бројна кривична дела, а да је ипак уз помоћ економских стручњака извршио кривично дело пореске утаје и да је због тога допао затвора", рекао је Горан Илић из Удружења тужилаца.

За посао финансијског форензичара могу да се пријаве економисти, али ће пре почетка рада, у оквиру обуке на Правосудној академији, морати да науче како изгледа кривични поступак и шта је њихова улога.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи