Решене стипендије студената са хендикепом

Пропуст по коме је ове године само шест студената са хендикепом добило стипендију биће решен већ следеће недеље, рекао министар науке Томислав Јовановић. Најавио је могућност укидања школарина за студенте са хендикепом, као и боравак у студентским домовима по буџетској цени.

На састанку министра Јовановића и студената са хендикепом договорено је да представници студената током следеће недеље доставе Министартсву неопходна документа, како би се што пре решила питања стипендија, школарина и смештаја у домовима. Предложеним решењима задовољни су и студенти и министар.

Претходних година, студенти са хендикепом су имали 108 стипендија, а ове године због одређених пропуста стипендију је добило само њих шесторо. На састанку су утврђени пропусти, који ће следеће недеље бити отклоњени.

Студент проректор Универзитета у Београду Милош Обрадовић рекао је да ће студенти добити стипендију, као и да ће им се обезбедити становање у студентским домовима по буџетској цени.

Препорука Министартсва је да се студенти са хендикепом ослободе школарине, па ће и студентски парламент послати званични допис деканима са истим захтевом.

"Кључни проблеми се односе пре свега на физичку недоступност, на неприступачност литературе у одговарајучим форматима, а ту је и даље прилагођавање наставе, недостатак персоналне асистенције", каже Милан Јанковић из Удружења студената са хендикепом Филозофског факултета.

Међу студентским представницима преговарачима су и сами студенти министра Јовановића. Они имају дефинисане захтеве, који, како каже министар, нису нерешиви.

"Договорили смо се да у етепама до краја овог месеца сви њихови проблеми буду решени на начин како је то могуће , а све у циљу њихове што боље инклузије или уклапања у редовни живот академске заједнице Србије", каже министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић.

Између осталог, кажу у Министартсву, треба им омогућити да у редовном року заврше студије и да се по стицању дипломе и запосле. У Србији студира око 350 студената са хендикепом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи