Припреме за Божић

Пред Бадњи дан и Божић - последње припреме и у кућама и на пијацама. Иако су и трговци и грађани сагласни да је година тешка и да се располаже с мање новца него раније, током ових дана се ипак купује.

Последње припреме у кућама и на пијацама пред Бадњи дан и Божић. Грађани купују бадњаке и састојке за божићну трпезу, иако се слажу са трговцима да је година тешка и да се располаже са мање новца него раније.

Улице празне, а пијаце пуне. По обичају, купује се бадњак, који кошта од 50 до 1.500 динара, у зависности од тога да ли је реч о грани, корпи са житом и сламом или икебани. У цену, кажу трговци, треба урачунати труд и време. Израда траје од 15 минута до три сата.

Продавци се жале да се слабо купује.

Ни сам нисам знао да се људи цењкају за бадњак. Годину дана чекамо да дође Божић и све они лакше дају у кафану 3000-4000 дин него за један бадњак који кошта 100 динара, а треба га направити, жали се један продавац.

Неки су, ипак, задовољни продајом, али кажу да се надају да ће сута бити још боља.

Иако су новчаници све тањи, за јануар се, изгледа, унапред одваја новац. И прошла година је, тврде грађани, била тешка, па се ова не разликује.

Пазари се и за сутрашњу посну, али и за мрсну божићну трпезу.

Грађани кажу да ће се на овогодишњој трпези наћи јагњетина, кромпир, пребранац, салата роткве, колачи.

Незаобилазне су суве шљиве, суво грожђе, смокве орах, лешник и бадем.

Божићна трпеза по правилу је богата, али, изгледа, пре због умећа него због количине.

На зараду поред трговаца на пијаци рачунају и музичари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи