Читај ми!

Помен жртвама рације у Чуругу

У месту Чуруг у општини Жабаљ одржаће се помен жртвама злогласне Рације из 1942. године. Рација је била масован злочин мађарске војске и жандармерије у Шајкашкој области у Војводини где су побијене хиљаде људи.

Како је саопштило Меморијално друштво "Рација 1942", у месту Чуруг у општини Жабаљ одржаће се помен жртвама злогласне рације из 1942. године.

Парастос жртвама Чурушке рације служиће локални свештеници, а венце у Музеју рације положиће председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и представници удружења "Рација 1942".

Говоре ће одржати амбасадор Мађарске у Србији Оскар Никовиц, председник општине Жабаљ Чедомир Божић, као и покрајински званичници.

Парастос ће бити одржан и у понедељак, 6. јануара, код споменика жртвама Рације у Чуругу.

Рација је била масован злочин мађарске војске и жандармерије у Шајкашкој области у Војводини, када су хиљаде људи побијене на подручју Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Кисача, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја.

Покољем у Шајкашкој командовали су мађарски војни генерал Ференц Фекехалми Цајднер и жандармеријски пуковник Ласло Деак. После рата, мађарске власти су обојицу изручиле Југославији где су осуђени на смрт и јавно погубљени у Чуругу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи