Читај ми!

(Не)оправдано спајање празника

Одлуком Владе, министри, државна администрација и запослени у јавним предузећима јуче су се вратили на своја радна места. Неки су празнике провели на радним местима, а поједини ће се одмарати до 8, односно до 13. јануара. У Крушевцу чудна рачуница - мање посла и више проблема - дуже празновање.

На почетку 2014. године запослени у Влади одмарали су се 1. и 2. јануара. Министри, државна администрација и запослени у јавним предузећима, у складу са одлуком Владе, јуче ујутру су дошли на посао. Било је и оних који су празнике провели на радним местима, али и оних који су празнике спајали, па ће се одмарати до другог дана Божића.

У складу са својом одлуком, после два дана одмора, на посао је дошла цела Влада. Иако су и у новогодишњој ноћи премијер, а наредних дана и неки од министара били на послу, седницом у Немањиној 11 званично је почела радна 2014. година.

Предузећа по Србији одлуку о дужини празновања доносили су у складу с потребама пословања.

Градски превоз у Београду радио је за празнике без престанка. Возачи кажу - није било гужви у аутобусима, а ни на улицама, па је ред вожње празнични.

У већини краљевачких фирми спојили су празнике, па ће на посао тек осмог јануара. Има, међутим, и оних који су празновали само првог дана Нове године.

Радници грађевинске фирме који граде мост на Ибру користе сунчане и топле дане који су им продужили грађевинску сезону.

Радник краљвачке фабрике вагона каже да то предузеће не ради до 8. јануара, a nеки његoви суграђани истичу да ко је ликвидан може да спаја, а ко не може, преживљава.

Продужено празновање у Крушевцу

Тако, међутим, не послују сви. Крушевачка предузећа имају чудну рачуницу - мање посла и више проблема - дуже празновање.

Предузеће "Трајал" својим радницима дало је слободно од 13. децембра до Нове године по Јулијанском календару. Већина радника "14. октобра" на одмору су чак до краја јануара. Градска управа и јавна предузећа послују строго по препоруци Владе.

Све градске службе раде несметано, од 8 до 20 часова, као и сва комунална предузећа на територији Крушевца, истиче начелник Градске управе Крушевац Горан Бјелановић.

И приватници су спремно дочекали први радни дан.

У једној крушевачкој пекари истичу да су радили целе ноћи и произвели 30 хиљада векни хлеба.

Међу највреднијима у Србији били су топионичари у Бору. Машине се не заустављају, па су и током празника били поред калупа за изливање истопљеног бакра на 1.200 степени.

За оне који су јутрос отишли на посао, нерадни дан ће бити и уторак, 7. јануар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи