Читај ми!

Отворено писмо Тасовцу

У отвореном писму министру културе Ивану Тасовцу, главни и одговорни уредник магазина "Статус" Славиша Лекић тражи од њега да заустави медијски терор и таблоидизацију Србије. Обавеза министра је да реагује и стане у заштиту интереса јавности и грађана, оцењено у писму које је подржало више јавних личности.

Београдски новинар и издавач магазина "Статус" Славиша Лекић затражио је од министра културе и информисања Ивана Тасовца да заустави медијски терор и таблоидиотизацију Србије.

У отвореном писму Тасовцу, које је потписима подржало више јавних личности, наводи се да је у нормалном свету идеал новинарства усредсређен на трагање за информацијама и заснован на посвећености томе да се догађаји и лица третирају праведно и непристрасно, уз уважавање хуманости и добробити заједнице.

"У Србији је, међутим, готово постала пракса да медији газе три тесно повезана етичка принципа: саопштавање истине, поштовање људског достојанства и ненасиље", наводи се у писму и додаје да у томе предњаче таблоиди попут "Курира" и "Информера".

Потписници писма су подсетили да Србија, као и многе развијене земље, има кодекс понашања штампе који је изведен из права на слободу говора, на приватност и заштиту угледа, али и законске одредбе о клевети.

Они су оценили да је обавеза министра Тасовца да реагује и, не задирући у права новинарске професије, стане у заштиту интереса јавности и грађана, пре свега, без обзира ког они пола, вере или политичког опредељења били.

"Знамо да не можете спречити таблоидизацију медија, али је ваша, и дужност вашег министарства, пре свих других, да учините све да зауставите таблоидиотизацију Србије", истиче су у писму.

Како се наводи, у свету су читаоци, тираж и профит оно што представља најдубљу мотивацију издавача таблоида, док је у Србији таблоидно новинарство у директној вези са обрачунима и хајкама.

"Нудећи им искључивост као најбитинији критеријум, укидајући културу критичког промишљања, таблоиди свест својих читалаца своде на ниво конзумената којима је потпуно свеједно хоће ли се на страницама тог жутог популистичког штива срести са мачистичким, националистичким или шовинистичким моделима понашања", пише у
писму.

Како истиче, ту се више не ради о страху од таблоидне културе која промовише трачеве, гласине, афере и скандале, већ о томе да новинари одавно нису једини носиоци и чувари информације. ИСтиче да је реч о целом једном "процесу линчовања и медијског черечења, понекад и најављивању хапшења као политичких догађаја и припремању јавног мнења за најретроградније одлуке политичара".

"Реч је о ширењу језика мржње, кршењу људских и урушавању владавине права, о наметању система вредности који је постао до те мере искривљен, да се више не зна ко је крив а ко прав, ко је криминалац, а ко херој! Џелати су именовани жртвама, а лаж - беспоговорном истином. Пороци су преко ноћи постали врлине, а моралне и људске нуле - браниоци националних интереса", наводи се у писму.

Како пише, на темељима породичне трагедије дижу се тиражи, праве се спискови за (политички) одстрел, па и физички прогон из Србије, "жуте ломаче" горе попут вечних ватри, а списак јавних личности које су прошле или пролазе кроз медијског "топлог зеца" све је шири.

Текст петиције "Зауставите медијски терор и таблоИДИОТизацију Србије" објављен је на сајту Peticije24.com. Међу јавним личностима које су потписале оторено писмо министру су Славиша Лекић, Светислав Басара, Соња Бисерко, Аида Ћоровић, Сергеј Трифуновић, Ивана Рашић - ем-си Сајси, Биљана Цинцаревић, Владо Георгијев, Даница Вученић, Бошко Јакшић и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи