Читај ми!

Божић по грегоријанском календару

Хришћански верници који време рачунају према грегоријанском календару славе Божић, празник Христовог рођења. Београдски надбискуп Станислав Хочевар служио мису у смедеревској Цркви Рођења Христа краља.

Римокатоличка црква и цркве које време рачунају по грегоријанском календару прослављају Божић, празник рођења Исуса Христа.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар служио је мису у смедеревској Цркви Рођења Христа краља.

Надбискуп Хочевар је рекао за агенцију Бета да је некада Београдска бискупија у имену имала и Смедерево што показује значајну историјску повезаност та два града и додао да ће на почетку године изаћи веома вредна књига о жупи у Смедереву.

Хочевар је, на синоћној миси у Цркви Светог Петра у Београду, верницима честитао Божић и поручио да је породица основно, главно и ничим другим незаменљиво жариште свих међуљудских односа, мерило свих присних заједница, мотор сваког заједништва и сваког јединства.

Хочевар је поручио да је Божић прави генератор односа, па зато и генератор породице, заједништва и јединства, генератор аутентичне цивилизације и културе.

"Не смемо и не можемо на прави начин да славимо празнике Христовог рођења ако та тајна не постане мерило свих наших односа, планова, одлука и делатности - и мерило друштвеног, политичког и глобалног планирања", рекао је Хочевар.

Хочевар је честитао Божић и верницима који овај празник славе по јулијанском календару. "Братски кличем: Мир Божји, Христос се роди", рекао је Хочевар.

Поноћној миси на Бадње вече, поред великог броја верника, присуствовали су представници државе, дипломатског кора и верских заједница.

Божић, по грегоријанском календару, прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, док Српска и Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора тај празник прослављају према Јулијанском календару, 13 дана касније.

Према јеванђеоском предању, Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човечанства поштује у целом хришћанском свету.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифoм.

Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христос рођен, потиче из 13. века. Такве јасле у својим домовима данас имају и верници.

У кућама верника Римокатоличке цркве венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи