Читај ми!

Јуком: Најчешћа повреда радног права

Комитет правника за људска права Јуком у свом годишњем извештају наводи да су му се грађани најчешће јављали због повреда случајева из радног права и то због незаконитих отказа уговора о раду, повреда на раду, мобинга, али и због насиља у породици.

Грађани Србије су се ове године Комитету правника за људска права Јуком најчешће јављали због повреда случајева из радног права и то због незаконитих отказа уговора о раду, повреда на раду, мобинга, али и због породичног права, односно насиља у породици и насиља над женама, показао је Годишњи извештај ове невладине организације.

У представљању извештаја директор Јукома Милан Антонијевић на конференцији за новинаре поручио је да су социјално угрожени и ове године били у фокусу ове организације и да су им се они јављали како због кршења основних права и радних права и због кршења социјално-економских права и да је то у складу са тешком економском ситуацијом у Србији.

Антонијевић је изразио наду да ће организације које штите људска права допринети убрзању Србије на путу ка Европској унији.

"ЕУ представља скуп вредности којима Србија треба да тежи", рекао је Антонијевић.

У Извештају је наведено и да су ове године били чести и случајеви повреде права на правично суђење у разумном року, а да се све чешће јављају и жртве разних облика дискриминације, говора мржње и злочина из мржње.

Међу честим случајевима претходних година, напомиње се у извештају, били су и они из области приступа правди, дискриминације, полицијске тортуре и злоупотребе полицијских овлашћења.

Антонијевић је најавио и да ће од 2015. године у Србији Законом о бесплатној правној помоћи, о чијем је нацрту у току јавна расправа, заживети и бесплатна правна помоћ за грађане Србије.

Говорећи о Закону забрани дискриминације, адвокат Јукомa Наталија Шолић подсетила је на случајеве у којима је учествовала та организација и указала да закони у Србији на ту тему нису лоши, већ је проблем у њиховој примени.

"Србија је начинила помак у заштити права када је донела Закон о забрани дискриминације и Закон о спречавању злостављања на раду", истакла је Шолићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи