Читај ми!

Исписани ученици са спорног снимка из Чачка

Ученици другог разреда чачанске Гимназије, М. С. и К. М, актери снимка на којем се види њихово бахато понашање, исписали су се из те школе. У оквиру поступка, саслушани су ученици и сведоци у присуству родитеља и утврђено је када су настали спорни снимци.

Ђаци другог разреда Гимназије у Чачку М. С. и К. М који су актери снимка на којем се види како се бахато понашају, исписани су из те установе, саопштено је на конференцији за штампу.

На снимку који се појавио 9. децембра на друштвеним мрежама види се како двојица гимназијалаца малтретирају старије пролазнике, уништавају школски инвентар, а један од њих се обнажио на часу физичког васпитања.

Према речима директора Гимназије Ивана Ружичића, у овом немилом догађају учествовала су четири ученика.

"Када смо утврдили идентит ученика који су на снимку отпочели смо разговоре са њима да бисмо дефинисали прекршаје које су начинили", рекао је Ружичић на конференцији за новинаре.

Након тога, рекао је, поступајући по Закону о основама система образовања и васпитања донето је решење о покретању васпитно-дисциплинског поступка.

"Против једног ђака је покренут васпитно-дисциплински поступак за теже повреде обавезе ученика због уништења имовине школе и употребе мобилног телефона у сврхе којима се угрожавају права других", навео је Ружичић.

Истовремено се, како каже, састајао тим за спречавање насиља у школи који је утврдио да је један ђак учинио повреду која се односи на облик сексуалног насиља другог нивоа, а о свему су обавештени родитељи.

У оквиру поступка, саслушани су ученици и сведоци у присуству родитеља и утврђено је када су настали спорни снимци.

"Прецизирани су сви детаљи, односно главни виновници и ко је извршио снимање на часу физичког васпитања. Такође је откривено ко је вршио снимање на улици па је и против њих покренут поступак", наводи директор.

Укор наставничког већа за ученике 

Будући да су се двојица ученика, учесника у догађају, исписала из школе пре седнице наставничког већа одржане у понедељак, веће се само изјашњавало о дисциплинским мерама против двојице ђака који су вршили снимања и њима је изречена мера - укор наставничког већа.

Код једног од двојице ученика је постојала очигледна намера да направе инцидент, а други је активно учествовао у томе, међутим, вероватно нису били свесни размера читавог догађаја, напомиње директор.

"Све је снимано са једног мобилног телефона, а ученицима који су снимали наметнуто је да то раде. Ђаци су знали да се спрема читав догађај, али нису имали снаге да се супротставе", рекао је Ружичић.

Реаговали су,истиче Ружичић, сви надлежни органи почев од локалне самоуправе, преко Министарства просвете и тужилаштва. Родитељи су учествовали у читавом поступку и одлично сарађивали, а директор ће већ сутра обавити разговор са ученицима овог одељења.

"Родитељи не налазе оправдање, нико од ученика није порицао ни бежао од одговорности, а и наши ђаци имају врло развијену свест о физичком и вербалном насиљу па им је све ово посебно тешко пало", оценио је директор.

Иначе, ученик који је главни актер бахатог понашања је прошле године имао јединицу из владања због пушења у школском простору што се убраја у теже прекршаје.

Ружичић напомиње да ће се утврдити и одговорност професора на чијим часовима су се догађале ове немиле сцене, који су већ дали изјаве у поступку против ученика.

"У дисциплинском поступку, догађања на улици нису третирана јер закон то не дозвољава", напоменуо је Ружичић.

Иконија Јефтић, председница Ученичког парламента и ученица 3. разреда каже да су ђаци школе погођени овим дешавањима јер је, како истиче, несмотреност и неумереност у шали неколицине њих утицала на углед комплетне образовне установе.

"Одлучили смо да из целе ситуације извучемо нешто позитивно, па ћемо организовати трибину на тему - Адолесцент у свом свету око себе", рекла је она изразивши наду да ће "мрљица" са ове куће знања нестати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи