Повећан број пожара у зимском периоду

Број пожара у зимском периоду расте. На то утичу неисправне инсталације, неадекватно постављене грејалице, али и лампиони и свећице за јелку. Неки зимски пожари могли би да буду спречени, ако би се на време провериле инсталације.

У пожару у Лесковцу синоћ је потпуно изгорео стан на десетом спрату једне зграде. Број пожара у зимским месецима расте, упозоравају у Сектору за ванредне ситуације, а најчешћи узрок су неисправне инсталације. Ватру умеју да изазову и неадекватно постављене грејалице, али и лампиони и свећице за јелку.

Бар неки зимски пожари могли би да се спрече, ако би се инсталације проверавале на време, или ако би се уочи сезоне очистили димни канали.

У ватрогасној служби, која ових дана има много посла, напомињу да не треба користити електричне уређаје који нису проверени и продужне каблове који нису атестирани.

"У зимском периоду отежано приступамо појединим објектима због зимских услова, паркираних аутомобила, па се често време интервенције мало продужава него што је то уобичајено", каже комадант Ватрогасне бригаде Миле Јовичић.

Лампиони на прозору станова слика су новогодишњих празника, али ако су близу завесе, или су упаљени током ноћи, врло лако могу да буду узрок пожара. Да бисте их избегли, кажу електричари, не мењајте лицне, већ целе осигураче.

"Грађани би требало да провере и исправност својих грејних тела као што су ТА пећи, грејалица, да ли заглављују вентилатори који исто праве проблем и да воде рачуна да ли је инсталација у њиховим зградама најчешће доста оптерећена", објашњава електричар Дмитар Бјеговић.

Надлежни упозоравају да грађани често не знају како да реагују када дође до пожара.

"У сегменту образовања ми већ скоро 30 година немамо оно што се зове едукација најмлађих од првог до четвртог разреда основне школе. И у старијим разредима деца за сада не уче ништа о томе како да се сачувају, а када би научила себе да сачувају, знали би да помогну и другима", каже начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Да би едуковали грађане како да се заштите од пожара, у сектору за ванредне ситуације штампали су породични приручник који се може преузети и са сајта МУП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи