Читај ми!

Нови Пазар, бојкот часова српског језика

Гимназијалци бошњачке националности у Новом Пазару бојкотују ћутањем часове српског језика. Траже да им се омогући слушање наставе на босанском. Из Бошњачког националног већа у техничком мандату, траже смену директора и реакцију министра просвете.

Неколико десетина новопазарских гимназијалаца бошњачке националности, бојкотује часове српског језика ћутањем. Они траже да им се омогући слушање наставе на босанском језику. Директор гимназије тврди да без одлуке министарства неће почети наставу на босанском. Из Бошњачког националног већа у техничком мандату, траже смену директора и реакцију министра просвете.

Након четири дана бојкота изван клупа, на позив бошњачког националног већа у техничком мандату које предводи Есад Џуџевић, гимназијалци су се вратили у клупе.

Џуџевић истиче да покушава да нађе решење са Министарством просвете и да се настава не одржава на босанском језику због успорене процедуре.

"Стојим 100 одсто иза захтева ученика. Ученици захтевају само да се поштује закон, воља њихових родитеља и ми смо управо данас са министром Јовановићем и његовим сарадницима договорили да се ученици врате у учионице и да стартује настава на босанском језику", рекао је Џуџевић.

Родитељи Бошњаци и Бошњачко национално веће тужили су директора гимназије Зорана Милосављевића. Директор каже да је спреман да почне са наставом, али тек након што добије потребне инструкције и налоге од Министарства просвете, али и одговарајући план и програм рада на босанском језику.

"Нека ми донесу план и програм који је објављен за било који предмет и ја ћу да допустим. Али овако ја треба да измишљам нешто што не постоји", каже Милосављевић. 

И директори школа и бошњачко национално веће очекују да министар Томислав Јовановић реши проблем. Јовановић каже да се већ сада припремају за наредну школску годину. Сегрегације не сме бити у школским клупама, рекао је министар.

"Политички разлози за сегрегацију не смеју да буду приоритет. Политичке борбе и место политичарима је у скупштини, и за политичким трибинама, није им место у школама. Школе нека оставе наставницима, директорима школа и Министарству просвете", каже Јовановић.  

Осим Милосављевића, притисак се врши и на директора гимназије у Сјеници Мурата Баждаревића. Оба директора истичу да желе да све буде по закону и да нико, ван Министарства просвете, неће утицати на рад тих школа.

Број коментара 100

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи