Јовановић: Политичарима није место у школи

Школе оставити наставницима, политичарима у њима није у место, поручио министар просвете Томислав Јовановић, реагујући на наводе да део гимназијалаца у Новом Пазару бојкотује наставу српског језика. Скрининг образовања у фебруару, најављује Јовановић.

Министар просвете Томислав Јовановић рекао је, поводом информација да део ученика бошњачке националности бојкотује наставу у новопазарској Гимназији, да је политичарима место у скупштини и за политичким трибинама, а не у школама.

"Политички разлози за реализацију наставе не смеју бити приоритет. Школе нека оставе наставницима, директорима школа и Министарству просвете", рекао је Јовановић и навео да је данас одржао састанак са директорима школа из тог подручја.

Настава треба да се нормализује и реализује по плану и програму који је утврдила држава Србија, рекао је он сматрајући да разлике треба да негујемо и да оне треба да нас уједињују, а не да нас раздвајају.

"Сегрегација ученика показано је историјски није водила добром, сви смо разумни и треба да учинимо да не дође до тога што нико не жели", рекао је Јовановић новинарима, приликом посете школи за децу оболелу од церебралне парализе "Миодраг Матић".

Јовановић је том приликом рекао и да је за 17. и 18. фебруар предвиђен завршетак скрининга за област образовања и науке, а да се "први кораци" у приступним преговорима Србије и ЕУ очекују 16. и 17. јануара.

"Чека нас огроман посао да не заостанемо, образовање Србије нема више времена да прави грешке, држава је ушла у прави воз и нема времена да стаје на успутним станицама", рекао је Јовановић.

Најављује да ће да Министарство убудуће радити на другачијем приступу образовању, новим наставним програмима и уклањању сувишних садржаја.

Јовановић је истакао да се на јавном позиву Министарства нашим научницима који су отишли у иностранство за месец дана пријавило више од 100 људи и желе да се ангажују у домаћој науци и образовању.

Возило за децу са церабралном парализом

Министар Јовановић је колективу београдске Специјалне основне школе за децу оболелу од церебралне парализе "Миодраг Матић" уручио писмо о примопредаји минибуса, намењеног за превоз деце и побољшање квалитета и услова живота.

Возило ће бити адаптирано за потребе деце, рекао је Јовановић у разговору са директором школе Зораном Андрејићем.

Аутобус је додељен из Пројекта "Пружање унапређених услуга на локалном нивоу" (ДИЛС) вредног милион евра, у оквиру кога је Минситарсво просвете добило 21 аутобус.

Деца су поводом добијања донације приредила маскенбал, а школу је посетила и декан Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) Јасмина Ковачевић, са којом је министар просвете разговарао о могућности укључивања ове деце у образовни процес.

Школа има 54 ђака, три логопеда, дефектологе, наставнике и истраживачка је јединица и наставна база ФАСПЕР-а.

Јовановић је најавио да ће и осталим специјалним школама следеће недеље бити подељена учила и опрема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи