Читај ми!

Велика перцепција корупције

Перцепција корупције у здравству је велика, а највише корупције има приликом набавки и запошљавања, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. Централизоване јавне набавке и конкурси за запошљавање могли би да допринесу смањењу корупције, поручила министарка.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је у Пироту да је перцепција корупције у здравству велика и да највише корупције има приликом набавки и запошљавања.

"Ми смо се интересовали који су то систематски пунктови где заправо треба радити на сузбијању корупције. Закључили смо да је то код снабдевања и предложили смо централизоване јавне набавке. Са задовољством констатујем да смо након једног оваквог тендера уштедели 25 милиона евра. Очигледно је тај новац раније негде ишао", рекла је министарка здравља.

Према њеним речима, други битан елемент где је оцењено да има корупције је запошљавање.

"Због тога враћамо конкурс као стари добар начин да људи заснују радни однос, где се знају критеријуми, где се може оборити конкурс ако се не спроводи у складу са законом и где субјективна процена има мање простора од објективних параметара", рекла је Ђукић Дејановићева.

Отворен Центар за палијативно збрињавање пацијената 

Министарка је у Пироту отворила Центар за палијативно збрињавање пацијената у коме ће медицински радници настојати да пацијентима који болују од тешких болести пруже најбољу могућу негу и побољшају квалитет живота.

Министарка Ђукић Дејановић је том приликом изјавила да "неко ко болује од озбиљних болести има не само право него и здравствени радници имају обавезу да умање његов бол и повећају његово достојанство док год траје опоравак, лечење и живот такве особе."

"Пиротска болница је овим простором, који је определила за болнички део палијативног збрињавања направила један велики корак ка чињеници да је потребно да особље окупи све оне који могу учествовати у тим поступцима. И породицу, и људе из Центра за социјални рад и духовнике и да свако да свој допринос", рекла је министарка.

"Данас сам имала прилику да разговарам са четворо пацијената који леже у овој јединици који већ сада кажу да је простор који је њима намењен једно велико олакшање и велика сигурност", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Према њеним речима посебно радује податак, који је добила од лекара пиротске Опште болнице, да је за десет одсто повећан број новорођенчади у односу на исти период прошле године.

Министарка је разговарала и са председницима општина Пиротског округа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи