Читај ми!

Родић: Образовање је најважније

Знање које стичу припадници војске особено је, специфично и утолико драгоценије и скупље, рекао министар одбране Србије Небојша Родић на скупу начелника војнообразовних установа Југоисточне Европе. Нагласио је значај подизања образовања у војсци на виши ниво као и размену искуства.

У Београду се одржава први састанак начелника војнообразовних установа Југоисточне Европе, посвећен унапређењу регионалне сарадње у области војног образовања. На отварању скупа, министар одбране Србије Небојша Родић нагласио је значај подизања образовања у војсци на виши ниво као и размену искуства у тој области.

Родић је истакао и да "у овом тренутку не постоји или је бар тешко наћи нешто што је важније од образовања" истакавши да је "знање које стичу припадници војске особено, специфично и утолико драгоценије и скупље".

Заложио се и за подизање нивоа образовања на виши ниво истаквши да за то постоји подршка најодговорњих људи у држави и првог потпредседника Владе Александра Вучића, који је био на дужности министра одбране

"Морамо достићи такав ниво да сви они који заврше високошколске институције образовања у војсци буду међу најрепсектабилнијим и када је у питању цивилни сектор", рекао је Родић.

Указао је и на неопходност сталног усавршавања истакавши да се припадници војске више не могу ослањати на стару максиму - "добио сам диплому завршио сам образовање".

Према његовим речима, образовање данас постоји један континуирани и никада завршени процес и "то се види и по нашим програмима и опредељењима у Србији".

Родић је истакао и да ће "свако искуство које се данас буде чуло на скупу бити драгоцено" најавивши активности на развоју Универзитета одбране у 2014 . години.

Рекао је и да ће то учинити "како би Универзитет одбране постао што препознатљивији, подстицајнији и што перспективнији, не само за војску него за укупно образовање у Србији"

Родић је рекао да је задовољан што је Београд домаћин овог састанка најавивши да ће учинити све да и 2014. будемо домаћини још већег скупа који ће обухватати државе југоисточне Европе заинтересоване за сарадњу са Универзитетом одбране.

На скупу учествују представници Србије, Црне Горе, Хрватске, БиХ, Словеније и Македоније, а своја искуства са њима ће поделити и представници "Краљевског колеџа" из Лондона.

Представник Словеније Антон Гризолд је рекао да је задовољан што је дошло до састанка у Београду указавши да је образовање значајно не само за војни позив већ и за систем одбране било које државе у целини.

Гризол је рекао пре почетка састанка и да му је жао што до оваквог скупа није дошло у претходном периоду " с обзиром да се учесници добро познају из некадашње заједничке државе ".

Начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна рекао је раније да ће учесници скупа разговаратри о конкретним облицима сарадње у високом образовању, "пре свега у области основних мастер и докторских студија".

Организатор састанка је Војна академија Министарства одбране Србије, а скуп се одржава у Дому Војске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи