Читај ми!

Акумулатори на мети лопова

Многи Шапчани уз кључеве аутомобила, кући обавезно носе и акумулатор. Само у претходна два месеца крађу акумулатора је пријавило 37 Шапчана. Непријављених је знатно више. Због акумулатора и полиција има пуне руке посла.

Иако је гаранција произвођача две године, многим Шапчанима акумулатори трају тек један или неколико дана. Проблем, међутим, није у неисправности акумулатора, него у честим крађама. Због лопова су грађани принуђени да се сналазе на разне начине.

Уз кључеве, кући обавезно носим и акумулатор, каже Радомир Милошевић. То му је најсигурнији начин да вози аутомобил и да заштити новчаник. 

"Мени су украли три акумулатора, комшији три акумулатора, комшији са другог улаза три акумулатора. Сваке вечери када долазим с посла акумулатор скидам и носим у стан", каже Радомир. 

На мети лопова најчешће су "југићи", али без акумулатора и са отвореним хаубама и вратима остају и луксузнији аутомобили. Зависно од модела, штета је од 5.000 навише, а за крађу се не бира ни време ни место.

"Имали смо пример човека који је у току дана купио акумулатор, па је у међувремену дошао по још један јер му је у међувремену украден један. Људи свашта раде не би ли се заштитили, али слаба вајда од тога, повећана је продаја", каже Милутин Велић из фирме "Велком".

Већи је и број откупљених старих акумулатора. Зависно од тежине или ампераже, код овлашћених откупљивача добије се од 500 до 2.000 динара.

Трговац продавнице "Јусел" Дејан Савановић каже да не може да зна да ли је акумулатор украден или не.

"Наше је да од лица које донесе стари акумулатор узмемо личну карту и да у признаницу упишемо које је лице и број личне карте и исплатимо суму новца", каже Савановић, додајући да је полиција проверавала.

Само у претходна два месеца крађу акумулатора је пријавило 37 Шапчана. Оних непријављених је знатно више. Због акумулатора и полиција има пуне руке посла. 

"Извршиоци тих кривичних дела акумулаторе носе и препродају на неке отпаде који су ван територије града Шапца, тако да је све мања и мања продаја тих акумулатора на подручју града, што нам представља проблем у решавању тих кривичних дела", каже Зоран Јаковљевић из Полицијске испоставе у Шапцу.

Не знајући како да изађе на крај са крађама и сталним дежурањем на тераси изнад паркираних кола, Златољуб Илић је проблем решио на свој начин.

"Досадило ми ношење, па сам изварио и нек носе цела кола", каже Илић, коме су украли два нова акумулатора. 

Гаранције ће добро доћи, кажу у полицији, јер ће, ако ухвате лопове, имати и доказе за крађу. За 16 пронађених акумулатора засад су окривљена петорица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи