Читај ми!

Апел за већу заштиту новинара

Слобода изражавања и рада у медијима угрожена је у различитим деловима Европе, оценили министри из 47 земаља чланица Савета Европе и затражили улагање већих напора у зашитити новинара. Истакнута је неопходност дигиталног хуманизма, који би принципе слободе и одговорности довео у стање хармоније, оценио министар културе Иван Тасовац.

Министри задужени за медије и информатичко друштво из 47 земаља чланица Савета Европе данас су затражили да се спрече злоупотребе приликом прислушкивања и присмотре, као и да се заштити рад новинара који су све чешће изложени нападима.

У Београду је завршена дводневна конференција "Слобода изражавања и демократије у дигиталној ери - могућности, права, одговорности".

Учесници су усвојили и политичку декларацију којом се тражи да се сви подаци који су прикупљени приликом прислушкивања и присмотре могу користити и да се до њих може долазити уз поштовање људских права.

Министри су констатовали да је слобода изражавања и рада у медијима данас угрожена у различитим деловима Европе, па је од држава затражена посвећеност и улагање већих напора у њиховој зашитити.

Како је речено, са растућим говором мржње у Европи, потребне су веће активности појединачно на националном, али и глобалном нивоу.

Осуђени су све чешћи физички напади и застрашивања новинара, укључујући и пресретање њихових комуникација и све друге начине злостављања којима су изложени.

Констатовано је и да неуспех власти да истраже и законски гоне починиоце таквих дела утичу на стварање климе некажњивости која подстиче нове нападе.

По завршетку скупа, новинарима су се у Скупштини Србије обратили српски министар културе и информисања Иван Тасовац као и председница скупштинског Одбора за културу Весна Марјановић.

"Усвајање политичке декларације видим као значајан корак за креирање медијске политике у којој освојена слобода и демократија нису освојене једном заувек, већ се освајају непрестано и увек изнова", рекао је Тасовац.

Тасовац сматра да су на дводневној конференцији, коју су заједнички организовали Министарство културе и информисања Србије и Савет Европе, маркиране опасности дигиталне анархије као оличења хаоса у коме се принципи слободе и одговорности међусобно потиру.

"Успели смо да истакнемо неопходност једног новог дигиталног хуманизма, који би та два снажна принципа довео у стање равнотеже и хармоније", рекао је Тасовац.

Председница Одбора за културу и информисање Скупштине Србије Весна Марјановић рекла је да се нада да ће завршена конференција бити подстицај и за уређење медијског простора у Србији, а пре свега јавног сервиса.

"Јавни сервис мора да има независност, стабилно и одрживо финансирање", поручила је Марјановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи