Стефановић: Нулта толеранција на насиље

Обавеза свих нас је да се изгради друштво са нултом толеранцијом на насиље сваке врсте у сваком узрасту и на сваком месту, јер ће само такво друштво бити потпуно безбедно за сву децу у Србији, рекао председник Скупштине Небојша Стефановић на конференцији "Како спречити насиље међу децом" .

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић поручио је да је обавеза свих да се изгради друштво које ће имати нулту толеранцију на насиље сваке врсте у сваком узрасту и на сваком месту, јер ће само такво друштво бити потпуно безбедно за сву децу у Србији.

Стефановић је на отварању конференције "Како спречити насиље међу децом" у Палати Србија рекао да смо свакодневно сведоци бројних написа у медијима који говоре о вршњачком насиљу и упитао када и зашто су се невине дечје игре претвориле у бруталне окршаје који се често завршавају трагичним исходом.

Жртве насиља су, рекао је Стефановић, обично немоћне особе и млађа деца или деца са посебним потребама, а насиље често врши дете које је и само жртва породичног насиља или одрасло у породици у којој се такво понашање толерише.

"Последице вршњачког насиља испољавају се у стварању атмосфере несигурности и неповерења, психичких траума, али и дугорочних последица у даљој социализацији деце", рекао је председник парламента.

Он је подвукао да је улога школа од примарног значаја, како по питању превенције насиља тако и у едукацији деце и младих о различитим видовима насиља.

Стефановић је, међутим, оценио да напредак у тој области ипак постоји јер у последње време законска регулатива у Србији стално унапређује у складу са високим стандардима ЕУ.

Према његовим речима, посебним протоколом за заштиту деце и ученика од насиља злостављања и занемаривања укључени су сви надлежни органи полиција, тужилаштво, школе, центри за социјални рад, локална самоуправа.

Он је подсетио на Закон о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе над малолетницима чији је значај у томе што се укида рок застарелости за покретање кривичног поступка притив починиоца наведених кривичних дела.

"Ово је веома важна тема за друштво и не смемо је лако схватити. Ниједан насилник, да не употребим неку гору реч не може више да се осећа безбедно у Србији" рекао је Стефановић наводећи да починиоци сада могу да буду гоњени и после годину, пет , 10, односно док су живи.

Стефановић је закључио да само удружени и истрајни можемо да створимо сигурно и толерантно окружење за сву децу у коме ће моћи безбрижно да расту, развијају своје потенцијале о изражавају различитост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи