Препреке у примени Закона о кривичном поступку

Примена Законика о кривичном поступку, која је почела 1. октобра, наилази на велике препреке и искушења, рекао министар правде Никола Селаковић. Крајем јануара 2014. експертска комисија даће стручну оцену о потребама за његову измену, најавио Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је да примена Законика о кривичном поступку (ЗКП), која је почела 1. октобра, наилази на велике препреке и тешка искушења и најавио да ће експертска комисија крајем јануара 2014. дати своју стручну оцену о потребама за његову измену.

"За 39 дана примене новог ЗКП највеће и најоптерећеније тужилаштво у Србији, Више јавно тужилаштво са Тужилаштвом за организовани криминал, подигло је само две оптужнице. То говори колико је тешка ситуација у примени ", рекао је Селаковић на Конференцији "Реформа правосуђа и улога струковних удружења".

Селаковић је напоменуо да је из тог разлога формирао комисију од троје судија и троје тужилаца, који имају задатак да до 31. јануара идуће године дају оцену о примени ЗКП-а у пракси.

"Након тога ћемо сви заједно и струковна удружења судија и тужилаца, и адвокати, и представници судова, и тужилаштава сести да видимо шта нам је чинити", рекао је Селаковић напомињући да је 70 одсто криминалитета извршено на територији надлежности београдског јавног тужилаштва.

Селаковић сматра да је врх јавног тужилаштва у потпуности затајио у припреми за примену законика.

Председник удружења тужилаца Горан Илић рекао је да нови ЗКП изазива бројне проблеме тужилаштву, поред већ постојећих.

Илић је напоменуо да је тај Законик наслеђена ствар, јер га је Скупштини на усвајање предложила претходна влада.

"Многе његове норме су нејасне, противречне саме и потенцијално неуставне", рекао је председник Удружења тужилаца.

Критикујући одредбе Устава из 2006. године које се тичу правосуђа, Илић је сугерисао њихову измену у правцу независности тужилаштва, уз напомену да је то општа тенденција. Такође се заложио за промену хијерархијски устројене тужилачке организације.

Министар правде и државне управе сагласио се са Илићем да су најнеквалитетнија решења у Уставу она која се тичу правосуђа.

"Међутим, ми их поштујемо и владамо се по њима, али тако и уочавамо њихове мањкавости", рекао је Селаковић наводећи да је проблем са Уставом то што је у себе инкорпорирао одредбе које никад нису могле да заживе.

Селаковић је истакао да се залаже за независност тужилаштва али да до тога предстоји још много "крви, зноја, рада, разговора и договора", с обзиром на постојеће стање "загађених" међуљудских односа и мањка комуникације у правосуђу.

Министар је закључио да се у процесу европских интеграција треба залагати за вредности које су проверене и спроведене у другим земљама, и тако покушати да се дође до решења спроводивих и у Србији.

Заменица шефа Мисије ОЕБС у Србији Пола Тиде рекла је да та организација подржава реформе које ће осигурати независност правосуђа и увести ситем вредновања рада судија.

Шеф политичког сектора ЕУ у Србији Лука Бјанкони рекао је да Србија треба да омогући независно деловање судства и тужилаштва, јер саме законске одредбе којима се независност прокламује нису довољне.

Такође је напоменуо да постоји простор за побољшање постојећих закона пред предстојеће Уставне промене.

Конференцију организује Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Учесници конференције су, након уводних излагања, наставили рад кроз панел дискусије на теме реформе правосуђа, транспарентног и објективног оцењивања тужилаца, као и улоге струковних удружења у правосудном систему.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи