Читај ми!

Дан просветара у Србији

Материјални положај наставника драматично лош, упозорава Унија синдиката на Дан просветниих радника Србије. Настављена пракса непоштовања социјалног дијалога, кршења колективног уговора, као и усвајања буџета без консултација са синдикатима, истичу просветари.

У Србији се обележава Дан просветних радника Србије, а Унија синдиката просветних радника Србије упозорава на драматично лош материјални положај наставника.

Из Уније упозоравају да је настављена стара пракса непоштовања социјалног дијалога, кршења Посебног колективног уговора, одлагања уредбе о коефицијентима.

У отвореном писму министрима Лазару Крстићу и Томиславу Јовановићу, скупштинском Одбору за образовање, шефовима посланичких група у Народној скупштини, Унија истиче да влада сама, без консултација са синдикатима, усваја буџет.

У писму се наводи да је, према најновијим статистичким подацима, просечна зарада у образовању 43.021 динар, што је 2,11 одсто мање од просека у Србији.

Посебан проблем у образовним установама настао је 2010. године када је почео са применом Закон о загарантованој заради, па је дошло до нарушавања односа зарада запослених са првим и седмим степеном стручности.

Ово је уређено Уредбом о коефицијентима у односу један према три, док је он данас само један према два, што је ионако најнижи однос између ових степена образовања у односу на друге делатности код којих је тај распон много већи.

Као дан просветних радника у Србији обележава се 8. новембар, односно Митровдан, непоуздан дан рођења Вука Караџића.

Уједињене нације прогласиле су 5. октобар светским Даном просветних радника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи