Читај ми!

Приватно обезбеђење у сивој зони

У приватном безбедносном сектору ради готово исти број људи као у војсци и полицији заједно. Велики број грађања не верује приватном обезбеђењу и сматрају да од њих има више штете него користи. Закон који ће уредити ту област чека се годинама, ипак, ускоро би требало да се нађе пред посланицима.

Око 60 хиљада људи у земљи, како се процењује, ради у приватном безбедносном сектору, готово колико у војсци и полицији заједно. Ипак, годинама се чека на закон који ће уредити ту област. Очекује се да посланици ускоро расправљају о законима о приватном обезбеђењу и детективској делатности, који су у скупштинској процедури од маја месеца.

Компаније које се баве безбедношћу представиле су се на београдском међународном Сајму безбедности објеката, инфраструктуре, лица и пословања.

Приватним компанијама за обезбеђење верује само четвртина грађана, показују истраживања. Готово половина сматра да од њих има више штете него користи.

Државни секретар МУП-а Милорад Тодоровић рекао је да је најбитније да се уводи ред у регистрацију тих фирми и у лиценцирању људи који ће се бавити том делатношћу тј да се дође до тога да то буде једна високопрофесионала делатност.

Према његовим речима, у овом тренутку не може да се гарантује колико су обучени припадници обезбеђења.

Професор Факултета безбедности Горан Мандић рекао је да недостаје на првом месту закон, а на другом едукација. "Све конфликте који могу да настану у раду физичко техничког обезбеђења на првом месту треба решавати комуникацијом", навео је Мандић.

Према подацима Удружења за приватно обезбеђење Привредне коморе Србије, у поређењу са 34 европске државе, радници у тој делатности у Србији најмање су плаћени.

Драгиша Јовановић из Удружења за приватно обезбеђење ПКС рекао је да је велики проблем када ради у обезбеђењу неко ко "нема леба да једе", па како је рекао, то је на првом месту почетак социјалног дијалог у тој области.

У Србији ради око 180 детективских агенција чији рад, такође, нико не контролише, а закон би тек требало да дефинише.

За само стотинак евра на тржишту је доступно пенкало са уграђеним уређајем за прислушкивање и камером, а за 200 евра сат који такође има камеру и уређај за прислушкивање најчешћи купци су детективске агенције.

Све су популарнији шпијунски софтвери за телефоне и рачунаре, који су такође доступни за нешто више од 200 евра. Користе се и за контролу малолетника и спречавање одлива важних информација у великим компанијама.

"Имате комплетну џи-пи-ес локацију телефона, самим тим и особе, имате листинг позива и све што је сликала телефоном, именик наравно и СМС и ММС порука", каже продавац опреме за прислушкивање Милош Јовановић.

Дозвољена је употреба, али не и злоупотреба што би ускоро требало да буде законски решено.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару