Ноћ истраживача

Градови Србије данас поподне постају део европског пројекта Ноћ истраживача. У Београду, Новом Саду, Суботици и Зрењанину гости ће моћи да доживе праву научну авантуру кроз активности образовно-забавног карактера.

У Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, као и у још 300 градова Европе, почиње Ноћ истраживача. Тај јединствени спектакл, од 2005. године, одржава се истог дана у целој Европи, последњег петка у септембру. Окупља како научнике и истраживаче, тако и све оне који воле науку, желе нешто ново да сазнају, и наравно да се добро проведу.

Манифестација је бесплатна и више стотина научника и истраживача, од редовних професора факултета до студената, побринуће се да посетиоци нешто ново сазнају.

У склопу програма од 16 до 22 часа у Кнез Михајловој улици и околини одржаваће се активности образовно-забавног карактера као што су експерименти, такмичења, демонстрације, игрице. 

Гости ће моћи ће да доживе праву научну авантуру. Да крену у "Лов на благо" и реше антрополошку слагалицу, да открију драгуље науке, завире у европско ћоше, посете научни комби.

Маја Стојиљковић-Петровић из Института за молекуларну биологију и генетичко инжењерство рекла је за РТС да сваки човек има јединствен и непоновљив запис у својим генима који  одређују многе карактеристике пре свега у вези са зрављем.

"Што више будемо разумели гене, моћи ћемо да разумемо зашто настају неке болести, да развијемо дијагнотику и успешније радимо превенцију и лечење", додаје она.

"Ретка болест није једна болест. То је велики скуп различитих болести чија је каректеристика да су ретке. оне су углавном наследне и управо то је веза између генетике и ректких болести односно основ за сарадњу нашет института са Орагнизацијом за ретке болести", каже Стојиљковић-Петровић.  

Институт за молекуларну биологију и генетичко инжењерство у Београду данас у 18 часова на крају Кнез Михајлове улице организује догађај у оквиру кога ће генетичари, али и лекари, фармацеути, правници и етичари говорити о различитим аспектима ретких болести. 

"Оно што је наша замисао је да то не буде предавање, већ да свако ко је заинтересован може да дође и непосредно у неформалној атмосфери разговара са свим тим стручњацима. Наша истраживања су усмерена пре свега на директну примену у дијагностици и лечењу", објашњава Стојиљковић-Петровић.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару